Заедно с това Министерството на отбраната ще обсъжда идеята за задължителна казарма.

Министърът на отбраната припомни, че тази идея се дискутира от депутати, проведени са и разговори в МО. 
ВМРО настоява за връщане на казармата.

„Може би днес или утре ще назнача комисия, която въз основа на експертизата, с която разполагаме, въз основа на опита на други страни, ще направим нашето предложение и ще изложим нашите тези пред съответните народни представители”, каза Ненчев.

„Ние до този момент не сме разглеждали в МО въпроса с връщането на казармата, защото той е свързан и със съответните конституционни промени, т.е. той е в голяма част в прерогативите на НС. Той е свързан със сериозни законодателни промени, сериозни разчети", каза министърът.

На този етап това, което мога да кажа, че ако се обсъжда военна служба в рамките на 3,4 или 5 месеца тя е абсолютно недостатъчна. За една такава подготовка е необходима поне една година, категоричен е Ненчев.

Военният резерв

Отчетът на резерва включва новото изискване, свързано със служба ГРАО - да предоставя на Централното военно окръжие масив от данни за гражданите на възраст от 18 до 32 години.

Доколкото и сега действащият закон позволява ГРАО да предоставя данни на военното окръжие за всички пълнолетни граждани с военна подготовка, този нов запис най-вероятно ще отпадне от закона, посочи Ненчев.

Поставя се началото на подмладяването на войниците в армията, като се запазва възможността да придобият 18-годишен стаж и да се възползват от възможността за ранно пенсиониране, каза министърът на отбраната.

"В Закона за отбраната и въоръжените сили се предлагат изменения в пределната възраст за служба на военнослужещите с различни звания. Намалява се възрастта за прием на войници – от 32 на 28 години, както и пределната възраст, до която ще служат – от 50 на 46 години”, обясни Ненчев.

Предложението за увеличение на пределната възраст на сержанти, офицерски кандидати, младши офицери, офицери със звание „майор” и „подполковник” е за 55 години, уточни той.

Нов изтребител

Министърът изрази увереност, че ще успее да подпише договора за придобиване на нов многоцелеви изтребител. Били заделени 80 млн. лева за първата вноска за новия самолет.

Проектът за инвестиционен разход не определя какъв да бъде типа самолет. Това посочи началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов. По думите му, след като проектът мине през Министерски съвет и се приеме от Народното събрание, едва тогава ще започне процедурата по придобиването на самолета.

Предстои утре Съветът по отбрана да разгледа и приеме предложение за проект за инвестиционен разход за придобиване на нов тип боен самолет за Военновъздушните сили.

Вече са водени разговори с „Грипен”, „Юрофайтър” и за Ф-16, припомни министър Николай Ненчев. Продължава и изпълнението на договора за ремонт на МиГ-29 в Полша.

Николай Ненчев се закани да спре обществената поръчка за новия автопарк на Министерство на отбраната, която е за 1,5 млн. лева. По думите му тези средства щели да се пренасочат към други приоритети на военното министерство. Не е належаща в момента подмяната на автопарка, аргументира се министър Ненчев. Поръчката е за 6 нови леки коли и 9 джипа.

АНКЕТА: Да се върне задължителната военна служба?