"Подслушвани са стотици български граждани, комисията разполага с три списъка със 132-ма души с имена, сред които политици, журналисти - известни и не толкова известни, общественици, граждански активисти, действащи политици, кандидат-депутати, прокурор от Софийската градска прокуратура" - това съобщи Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ! Ние идваме!" след заседание на временната парламентарна комисия, която проверява насилието по време на протестите и подслушването на граждани.

Хаджигенов, който е председател на комисията, добави, че към момента има данни, че от МВР са разработвани почти 1000 души, като всеки ден бройката се увеличава. Засега се знаят имената на въпросните 132.

"В момента имаме най-голямото масово подслушване на граждани в най-новата ни история. Това е български "Уотъргейт". В тези материали го няма президентът, но е публично известно, че и той е сред тях", изтъкна той.

"В списъка има и човек от Софийската градска прокуратура. Той е бивш мой клиент, който не съм виждал може би от повече от 5 години. Връзката обаче е известна и вероятно това е причината. Представете си какви са мащабите - от обикновени хора от площада, през прокурор от СГС и стигаме до политици. В списъка няма политици от ГЕРБ", добави Хаджигенов.

Депутатът, който е юрист, уточни, че подслушването е продължило от 14 юли 2020 г. до май 2021 г. - тоест и след изборите през април, то се е извършвало от почти всички структури на МВР, като е имало и полицаи под прикритие, а протестиращи са били и следени. Подслушването е ставало по две досъдебни производства на Спецпрокуратурата.

По думите му списъците на този етап са секретни.

"Част от списъците ще бъдат декласифицирани след месец, а един от тях - след три месеца", уточни той.

"Прокуратурата саботира работата на комисията. Работата й, както и на парламента, е еквивалент на граждански контрол. Парламентарният контрол е висшата форма. Ние сме парламентарна република, а не прокурорска, независимо от това какво се мисли Гешев по темата", коментира още Хаджигенов.