Мая Манолова ще има 5% преднина пред Йорданка Фандъкова, ако се кандидатира за кмет на София. На първи тур омбудсманът би събрала 28% от гласовете на софиянци, а сегашната кметица от ГЕРБ - 23%, това сочат данните от социологическо проучване на "Маркет линкс", проведено в периода 1-6 август по поръчка на OFFNews.

На трето място в момента се нарежда канидатът на "План за София" - Борис Бонев със 7%.

Евентуалният кандидат на Демократична България събира 4%, още преди да бъде обявено името му, eвентуален кандидат за кмет, издигнат от ВМРО, би събрал 3%, макар че все още не се знае кой би бил той и дали изобщо ще има такъв.

Значителна подкрепа събира подсъдимата бивша кметица на жк "Младост" Десислава Иванчева - 3%.

Друг възможен кандидат на БСП - Костадин Паскалев, пък събира само 2% или 14 пъти по-малко от Мая Манолова.

22% още не са решили за кого да гласуват, 4% декларират, че няма да отидат до урните.

Графика: "Маркет линкс"

Личен рейтинг

Мая Манолова категорично е с най-висок рейтинг сред софиянци. Омбудсманът събира 63% одобрение срещу 26% неодобрение. На второ място е президентът Румен Радев с 54% одобрение и 38% неодобрение. Те са единствените двама политици, при които одобрението е по-високо от неодобрението.

Йорданка Фандъкова и Слави Трифонов имат по-висок рейтинг от премиера Бойко Боросов, но и при тях той е отрицателен.

Сегашният кмет събира 48% одобрение срещу 49% неодобрение, шоуменът - 35% одобрение срещу 52% неодобрение.

Бойко Борисов събира одобрение колкото Слави, но при премиера неодобрението е по-високо - 60%.

Графика: "Маркет линкс"

 

Партиите

На въпрос кое би било важно, когато избирате кмет на София, 40% отговарят, че кандидатът за кмет трябва да е независим, а 28% държат той да не членува в партия.

"Имайки предвид ниската степен на одобрение на политическата класа (7% доверие и 73% недоверие), не е неочаквано, че 40% от имащите право на глас в София изразяват предпочитания за независима кандидатура за градоначалник. Изводът се потвърждава и от факта, че за 28% кандидатът не трябва да е партиен член. Тезата, че добрите отношения с централната власт са от съществено значение за бъдещо, добро управление се потвърждават за 24% от софиянци. Към настоящия момент, партийни кандидатури показват по-слаб потенциал да мобилизират подкрепа, което очакваме да се промени във възходяща посока в хода на предстоящата предизборна кампания", кометират социолозите.

Отношението на столичани към водещите политически сили показва по-различна картина от тази в страната. Спецификата се състои в по-високите относителни дялове на симпатизиращите на ВМРО и "Демократична България", за разлика от по-ниските резултати за БСП и ДПС. Управляващата партия постига относително сходни резултати на национално ниво (положително отношение 33%) и в София. Важно е да се има предвид, че тези нагласи са само косвен индикатор за потенциалната подкрепа на партиите на предстоящите местни избори

Графика: "Маркет линкс"

Проблемите на София

Чистотата, трафикът и презастрояването са най-големите проблеми на София, които посочват анкетираните. В таблицата са подредени 15-те най-значими проблеми, които са посочили софиянци на отворен въпрос, без предварително дефиниран отговор. От анкетираните се е изисквало да ги подредят по важност. В лявата колона са посочените като първи отговор, в дясната процентът надвишава 100, защото е сбор от всички отговори.

Графика: "Маркет линкс"

София в момента прилича на Букурещ, а бихме искали да заприлича на Виена, сочи друга графика от проучването.

Графика: "Маркет линкс"

Общинският съвет

ГЕРБ категорично води в надпреварата за общински съветници с 22%, но много интересна се очертава битката за второто място. БСП и Демократична България са напълно изравнение с по 12%.

Много значим е процентът на хората, които още не са решили за коя листа да гласуват, а има и такива, които декларират, че ще гласуват за Слави Трифонов, макар отсега да е ясно, че той няма да има листа на тези избори.

Графика: "Маркет линкс"

Интересен е казусът с ВМРО. Партията на Каракачанов не само категорично е засенчила Атака и НФСБ в коалицията "Обединени патриоти", но е и втора по одобрение сред софиянци с 27%, плътно доближавайки ГЕРБ, която има само 3% повече одобрение. Високият рейтинг на ВМРО обаче по никакъв начин не се прелива към изборните резултати и едва 4% от запитаните декларират, че биха гласували за листата им.

Много харесвана сред софиянци е Демократична България с 26% одобрение и само 59% неодобрение, което е по-малко от ГЕРБ и ВМРО, които събират съответно 62 и 65 процента неодобрение. Четвърти се нареждат БСП и 23/77 процента одобрение/неодобрение.

Очаква се добра активност

Очертава се активността да бъде добра, дори висока. 54% от запитаните заявяват тврдо намерение да гласуват, 25% казват, че е по-вероятно да гласуват. Заради прословутите мъртви души в списъците обаче социолозите не могат да преизчислят на колко процента точно отговаря тази активност и се ангажират единствено с прогнозата, че активността на 27 октомври ще бъде по-висока от 41%, колкото беше на предишните избори през 2015 г.