Българският държавен глава, който е на държавно посещение в Израел, беше посрещнат с официална церемония пред Президентския дровец в Ерусалим, предаде БТА. Плевнелиев посочи, че годишнината, с която България ще отбележи спасяването на всички 48 398 български евреи от лагерите на смъртта, ще бъде повод да се отдаде почит на всички, чиито живот е бил погубен през годините на Холокоста и да се поклоним пред силата на човешкия дух, хуманността и толерантността.

Президентът Шимон Перес заяви, че посещението на президента Плевнелиев го е разчувствало силно, защото България е много скъпа за Израел - тя спаси десетки хиляди евреи от нацистите, което Израел никога няма да забрави, и защото е страна на гостоприемство, на честни, работещи, добри хора. Като посочи, че има много случаи, в които България е застанала зад Израел - особено последния случай в Бургас, той добави, че много уважава това, което българският президент, правителство и силите за сигурност са направили да се погрижат "за този случай както трябва".

Според Перес развитието на България и Балканите в последните години могат да са надежда за Близкия Изток. По думите му ситуацията в Близкия изток изглежда като невъзможно положение, даже по-лошо, отколкото на Балканите, с ужасни неща и даде пример със Сирия и Иран. Това, което се случва в Сирия, кръвта, която се пролива - диктаторът унищожава своите деца, Иран - не толкова самите иранци, те са добър народ, но техните аятоласи с тази лудост да завладеят Близкия Изток, да имат ядрено оръжие, да завладеят всичко и много хора са отчаяни, посочи израелският държавен глава.

По думите му посещението на българския президент символизира голямото приятелство между България и Израел и голяма промяна в световния ред, защото сега България е "една от най-уважаваните страни в Европа, възприема се сериозно, с надежда" и може да се види как тя се променя и нещата се подобряват.

В България преживяхме драматична промяна в последните 20 години, с много обрати и тежки моменти, но винаги с ясното съзнание, че когато носим отговорност за собствената си съдба, когато с двете си ръце работим за прогрес, мир, добросъседство, отвъд агресивността и ежедневните битки, ние винаги ще успеем, заяви Плевнелиев. Урокът на България е урок на една държава, която много пъти беше губила битки, на държава, в която хората печелят своята битка с добрина, с толерантност и с ясното усещане, че ние сами трябва да изработим с много труд своето бъдеще, каза още той.

Президентът изтъкна интензивния политически диалог между България и Израел в последните години и заяви, че страната ни вижда огромен потенциал в търговско-икономическото и културното сътрудничество, в туризма, в съвместните производства. Той изрази и желанието ни за сътрудничество във високите технологии, където Израел е сред водещите страни.