ГЕРБ загуби тези избори. Протестният вот е първа политическа сила. Това заяви Мая Манолова от коалиция "Изправи се! Мутри вън!" пред БНТ в края на изборния ден.

Най-важното на тези избори е, че хората излязоха и гласувах, въпреки опитите на властта да съботира гражданите и машинния вот, заяви Манолова. По думите й хората искат промяна и парламент с висока представителност.

Влизаме със сериозна и стабилна парламентарна група, отбеляза Манолова. Според нея социолозите са подценили вота за "Изправи се! Мутри вън!".

ГЕРБ загуби тези избори, подчерта тя. Трябва да изчакаме окончателните резултати, за да видим дали една от патериците на ГЕРБ ще влезе в парламента, допълни Манолова. По думите й в коалицията са имали много сигнали за контролиран вот и купени гласове.

В бъдещия парламент от коалицията няма да търсят общи действия с ГЕРБ и ДПС. "Демократична България" и "Има такъв народ" не са наши конкуренти, ние сме партньори, посочи Манолова. Голямата битка беше срещу партиите на статуквото, каза още тя.

Същевременно пред bTV Арман Бабикян и Николай Хаджигенов също заявиха, че Борисов си е отишъл, но ще изчакат окончателните резултати от вота.

"Ще изчакаме цифрите - надяваме се народът да е в НС, а не пред стените му. Мисля, че приключи протестът, защото времето на този човек - Борисов, свърши", каза Бабикян.

Двамата обаче уточниха, че това не означава, че ще протестират отново, ако не са доволни от резултата.

"Не бих поздравявал никого, защото трудното сега започва", допълни адвокат Хаджигенов.

Що се отнася до възможните коалиции в следващия парламент, Арман Бабикян каза: "Разговорът с тези политически сили ("Демократична България" и "Има такъв народ" - бел. р.) сме го започнали преди Нова година. Обикаляхме централите на тези партии, а те ни казаха да изчакаме да видим кой ще влезе в парламента".

"Нашата коалиция прилича на минимодел на това, което сега трябва да преживеем като максимодел в новия парламент. Някои хора трябва да стъпят на егото си", допълни той.

"Премахването на герберщината е по-важно от идеологиите", заключи адвокат Николай Хаджигенов.