България и Румъния се ангажираха да направят предпроектни проучвания за местоположението на бъдещия трети мост над река Дунав. Това казаха премиерите на България Бойко Борисов и Виорика Дънчила и Румъния на брифинг днес в двореца "Виктория" (Министерски съвет) в Букурещ.

Предстои страните да се споразумеят за една от следните локации: Оряхово - Бекет; Никопол - Турну Мъгуреле; Свищов - Зимнич; Русе - Гюргево и Силистра - Кълъраш.

Премиерът Борисов изтъкна, че е изключително важно Румъния да драгира (да направи по-дълбока) река Дунав, за да може да се возят по-тежки товари по нея. Той добави, че мостът при Русе трябва да се ремонтира основно, за което и двете страни ще положат усилия.

Правителствените делегации на България и Румъния са се споразумели и за прилагане на съвместните инициативи за подобряване на условията за корабоплаване на общия българо-румънски сектор на река Дунав и транспортната свързаност между двете страни.

Бойко Борисов изтъкна, че насърчаването на малките и средни предприятия е изключително важно за развитието на бизнеса между България и Румъния.

Румънският премиер Виорика Дънчила посочи, че търговският стокообмен между България и Румъния се е повишил значително в последните седем години. В последната година той е превишил 4 млрд. евро. Освен това двете страни имат много проекти в областите на транспорта, енергетиката, местната администрация и трансгранично сътрудничество.

България, Румъния и Гърция трябва да се подготвят със своите газови магистрали и тук имаме пълно разбиране с румънския премиер Виорика Дънчила, каза Борисов.

"По Русе-Гюргево може да ползваме, ако започнем мост, с европейски пари, защото това е европейски коридор, а на Свищов и Никопол от българска страна с публично-частно партньорство", посочи Борисов. Според него това е изключително важно за енергийната система. "Така че на Никопол - Турну Магуреле може да се направи и централа, и път. Там да положим усилия и няколко дена транспортните министри работиха именно по това да се направи с публично-частно партньорство", обясни премиерът.

"Що се отнася до енергийните проекти малко по-късно и с гръцкия колега, и с Виорика ще разговаряме. Надявам се, че юни ще направим първа копка на интерконектора Гърция - България. Активно работим по газовия хъб "Балкан". С Румъния имаме интерконектор, но той трябва да бъде уголемен", допълни министър-председателят.

"Петата среща на Съвета за сътрудничество между Румъния и България се провежда в един важен момент, когато отбелязваме 140-години от установяването на дипломатическите отношения между двете страни. България за Румъния е един ключов партньор", каза на свой ред Виорика Дънчила. По думите ѝ сътрудничеството е в транспорта, енергетиката, местна администрация и трансгранично сътрудничество.

"По време на днешната среща потвърдихме нашето решение да придадем необходимия политически тласък на едно сътрудничество, което да продължи позитивната тенденция и да се проведе в един много по-бърз темп", посочи министър-председателят на Румъния. По думите ѝ идеята е да се оползотворява колкото може повече потенциалът на страните.

"По-късно нашата среща ще прерасне в среща Румъния-България-Сърбия-Гърция. Това е добър знак за целите Балкани. Надявам се впоследствие и Северна Македония, Албания, Косово да ги включваме към нашите проекти, защото те не са само между нас. Те са така наречената свързаност и европейски транспортни коридори", каза още българският министър-председател. Той поздрави и румънския премиер за провежданото в момента успешно председателство на ЕС.

По-рано днес Виорика Дънчила прие в Двореца "Виктория" гръцкия си колега Алексис Ципрас.

Следобед в Двореца Снагов ще се състои Четиристранна среща на високо равнище между България, Гърция, Румъния и Сърбия, информира Аджерпрес.