Гласуването в парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" за един от кандидатите за член на Конституционния съд от парламентарната квота вероятно няма да е монолитно, става ясно от позициите на депутата Константин Бачийски и "Зелено движение". Десислава Атанасова бе издигната от ГЕРБ, но подкрепена от съпредседателите на "Демократична България" Христо Иванов и на "Продължаваме промяната" Кирил Петков с подпис под номинацията ѝ.

Депутатът от обединението Константин Бачийски обаче обяви, че е против нейната номинация. Пред БНР той съобщи, че тази вечер партия "Средна европейска класа", на която е лидер, ще вземе окончателно решение, но се очаква да съвпадне с неговото. Причината е, че според него "досега не е имало конституционен съдия, който да е на по-ниско ниво от Десислава Атанасова".

"Когато избираме членове за съответните органи, тези хора трябва да имат достатъчно професионален опит. Десислава Атанасова само привидно отговаря на изискването да има 15 години юридически стаж. Реално обаче е работила само 4 години като юрисконсултант, а останалите години ги доказва чрез правилника на Народното събрание. 

Аз лично познавам много колеги, които имат огромни резерви към тази кандидатура, тоест не се вписва в техните представи. Не е проблем, че кандидатурата е на ГЕРБ". 

От "Зелено движение" - една от трите партии в коалицията "Демократична България", също обявиха, че няма да подкрепят номинацията на Атанасова и призоваха останалите депутати от "Продължаваме промяната - Демократична България" да не гласуват за избирането ѝ.

"Смятаме, че тази номинация създава напрежение и съмнения в обществото относно изпълнение на изискванията на Конституцията за заемане на поста и надделяване на политическите над професионалните качества", посочва "Зелено движение" в позиция до медиите.

Против кандидатурата на Атанасова се обяви по-рано и Бойко Рашков. 

Междувременно кандидатите за КС от парламентарната квота бяха изслушани в Комисията по конституционни въпроси в Народното събрание. Изслушването тече по азбучен ред, затова първи на въпроси отговори кандидатът на ПП-ДБ Борислав Белазелков (вижте тук).

Снимка: БТА

Атанасова не би си направила отвод по делото за конституционните промени

След това дойде ред на номинираната от ГЕРБ Десислава Атанасова, която бе представена от Екатерина Захариева. Тя обясни колко активна е Атанасова в парламента и е автор или съвносител на 316 законопроекта, имала е 1900 изказвания от парламентарната трибуна.

"Тя ще допринесе положително за дейността на Конституционния съд и ще е добър кандидат с оглед на това да е по-широко общественото представителство в Конституционния съд", заяви Захариева. По думите ѝ Атанасова е "етичен, работлив професионалист".

От своя страна Десислава Атанасова обясни, че няма какво да добави към представянето на професионалната си биография и юридически стаж, и реши да отговаря директно на въпроси.

Първо бе попитана дали ще си направи отвод по делото, в което Конституционният съд трябва да се произнесе по оспорването на поправките, в които тя самата участва и подкрепи като народен представител.

По думите ѝ в КС няма възможност за отвод и не се допуска въздържане от гласуване. Атанасова каза, че всеки конституционен съдия полага клетва и според нея е добросъвестно да участва в работата на съда, защото "конституционният съдя не може да шиканира вземането на решението с отсъствието си". Към настоящия момент също има съдии, които са били народни представители, напомни Атанасова.

Екатерина Захариева (на снимката) представи Десислава Атанасова, описвайки я като "етичен, работлив професионалист"

Снимка: БТА

Тя посочи, че всяко решение на Конституционния съд може да се нарече ключово, като добави, че тълкувателните решения имат изключителен принос към практиката.

На въпрос как ще устоява на евентуални опити за натиск, Атанасова отговори така:

"Голямата ми привилегия е, че хората в тази зала ме познават. Познава ме и голяма част от българското общество и аз смятам, че до този момент съм показала качества, че натиск е много трудно някой да ми окаже. Не се поддавам на внушения и натиск. Ще формирам вътрешните си убеждения на база ценностите, принципите и нормите на конституцията. Противодействие срещу подобни опити срещу който и да е, без значение дали е член на КС, магистрат, член на Народното събрание или изпълнителната власт, е да бъде дадена подходяща публичност". 

"Как ще осигуря безпристрастност и справедливост - с придържане към водещите концепции и достижения на конституционно-правната наука, към нормите на Конституцията и практиката на Конституционния съд. А за безпристрастността като върховна морална ценност можем да говорим много", добави Атанасова.

Тя подчерта и че дългата ѝ политическа кариера не е проблем, а предимство, тъй като в състава на Конституционния съд трябва да се търси баланс между персоналните компетентности на неговите членове. 

Снимка: БТА

След Атанасова ще бъде изслушана и Цвета Рангелова, депутат от "Възраждане". 

Очаква се още утре парламентът да реши кои ще са двамата нови конституционни съдии от квотата на Народното събрание.