След като управляващите избраха новите конституционни съдии Борислав Белазелков и Десислава Атанасова, опозицията се готви да атакува пред Конституционния съд решението на парламента мандатът им да е 9-годишен. 

"Срокът от 9 години противоречи на решение на КС само от преди дни. Това е само една от причините да гласуваме "против". С това решение нарушавате конституционни правила и норми, поради което обявяваме, че ще подготвим жалба до КС", обяви от трибуната лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя призова и останалите народни представители от опозицията да подкрепят жалбата.  

В проекторешенията за избор на двама конституционни съдии от парламентарната квота е записано, че те се избират за срок от 9 години. Миналата седмица обаче Конституционният съд със свое тълкувателно решение каза, че съдии, които встъпват по-късно, имат и по-кратък мандат. 

КС тълкува въпроса с мандатите по искане на президента Румен Радев заради близо двугодишното забавяне от страна на Народното събрание да избере съдии на мястото на Гроздан Илиев и Анастас Анастасов. Заради сложната формула, по която президент, НС, върховни съдилища конституират състава на Конституционния съд, като се спазва и баланс на квотите и периодична ротация, единодушно конституционните съдии решиха, че забавеното попълване води до по-кратък мандат.

Отнесено към настоящата процедура това означава, че избраните от НС трябва да са с около 7-годишни мандати. Решението на КС за мандатите беше публикувано във вторник и влиза в сила от 20 януари, т.е. още не действа, но е публично известно и би трябвало да се има предвид, коментираха пред БНР конституционалисти.

Белазелков и Атанасова бяха издигнати от парламентарните групи съответно на "Продължаваме промяната - Демократична България" и ГЕРБ-СДС а под номинациите им се подписа и Делян Пеевски от ДПС. Парламентарните групи на трите партии си обещаха подкрепа в зала. Преди гласуването днес обаче от партиите "Средна европейска класа" и "Зелено движение", които са част от коалициите ПП и ДБ, обявиха, че няма да подкрепят Десислава Атансова, защото не намират, че тя има достатъчно професионален опит.

В кулоарите след гласуването лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че съдия Борислав Белазелков и Десислава Атанасова са добри юристи и познават политиката в България. Той бил  учуден от дебата (как протече той вижте тук), особено от страна на БСП. "Дори на моменти излизаше извън границите на реалностите", смята Борисов.  

По повод промяната на мандата на 9 г. той обясни: "Защото знаем, че изборът е за 9 г. Ако има решение на КС, ще падне, ще се прегласува". На въпрос дали президентът Румен Радев може да бойкотира клетвата на Атанасова и Белазелков, Борисов обяви: "Надявам се, че това няма да се случи, все пак има разделение на властите. Никой не оспорва неговите кандидати".

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски пък заяви, че "щом сме се подписали и сме ги подкрепили, ние сме си дали вече мнението за тях".

"Пълна подкрепа имаха и двамата кандидати от ДПС", увери той пред журналисти. На въпрос относно решението на парламента мандатът на новите конституционни съдии да бъде девет години, Пеевски каза, че това е била преценката на техните юристи и "смятаме, че те са прави". 

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков пък коментира пред журналисти, че "ако повече хора като Борислав Белазелков влязат в тези институции (като КС), България ще стане различна", като посочи, че в същото време осъзнават цената на компромисите за тази крайна цел.

"Цялата парламентарна група сме щастливи, че ще бъде част от Конституционния съд. Хора като него ще гарантират, че институциите се променят". 

В това разпределение на силите в парламента всяка политическа партия има две отговорности - да предлага кандидатите, които са в характеристиката на нейната идеология, и да внимава да не се допуснат кандидати, които са под червената линия на допустимост за тази партия, коментира още Петков. Той даде пример с това как от ПП-ДБ са реагирали на номинацията на подуправител за Здравната каса, като каза, че това е било "под червената линия" за тях.