Промените в Изборния кодекс, които връщат възможността за смесено гласуване с бюлетина и с машина, влизат за второ гласуване в пленарната зала още утре във вида, в който са били приети. Пет от политическите сили в парламента предлагат доклада за второ четене в ИК да бъде точка от дневния ред на Народното събрание за четвъртък. Те са се договорили за това на три поредни председателски съвета в НС днес, стана ясно от брифинг на председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

"Отстъпките, които всички ще направим, са за гласуване на Изборния кодекс с максимално удовлетворение на всички предложения", коментира Атанасова. Тя посочи, че предложенията на ГЕРБ-СДС за район "Чужбина", увеличаване броя на заявленията за разкриване на секция извън страната и отпадане на машинното преброяване няма да бъдат подкрепени утре в залата.

"Но подкрепяме с мнозинство възможността българите да избират начин, по който ще гласуват, т.е. смесеното гласуване", добави тя.

Остават предложенията на "Демократична България" (ДБ) машината да калкулира сумарно данните, които да се записват на техническото устройство и то да се предава в РИК, съответно на "Информационно обслужване" и ЦИК, обясни Атанасова. От машинното гласуване ще има хартиена бюлетина, която ще се подпечатва от СИК и ще се брои под видеонаблюдение и чрез записване на момента на преброяването. Отпадат тъмните стаички, гласуването ще се извършва и с хартия, и с машина, само зад параван.

"Ще създадем звено към ЦИК по предложение на ДБ, което да обслужва единствено и само въпросите, свързани с машинното гласуване. Максимално достъпен и отворен ще е кодът със заявление до ЦИК", посочи Атанасова, цитирана от БТА.

Атанасова обясни и защо няма да бъде прието предложението на ДБ и ПП за създаване на временна комисия, която за един месец да обобщи необходимите промени в изборното законодателство. През последните дни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов я подкрепи, но предложи тя да има срок на работа само една седмица, което бе оценено като недостатъчно време от Христо Иванов вчера.

Оказа се обаче, че такава комисия не стои над правната по статут и това е пречка.

"Смятам, че постигнахме един баланс, въпреки че предложението на "Продължаваме Промяната" и ДБ е да има временна комисия, която да обсъжда отново тези предложения", посочи председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС. Но обясни, че това не е законосъобрано, защото една временна комисия не може да ревизира вече взети решения от постоянна такава, като правната.

"Разписките вече ще бъдат бюлетина от машинно гласуване, ще са с QR код, но едновременно с това хартията ще е защитена, ще има и печат на СИК", обясни Десислава Атанасова. В един протокол ще влязат бюлетините от машинното и от хартиеното гласуване. Според нея няма смисъл от създаване на преброителни центрове, каквито предложиха от ДБ.

"Ние много добре знаем кои са важните теми за България, нека да припомня, че преди втория мандат има първи". Така Атанасова отговори на въпрос дали ГЕРБ-СДС ще подкрепи правителство на малцинството на ПП и ДБ с втория мандат, каквато заявка двете формации дадоха по-рано днес.