Силите, които искат да има честни избори в България, успяха да покажат, че са достатъчно здрави, за да събудят и обществеността за това, което всъщност "хартиената коалиция" беше подготвила", заяви по Дарик радио депутатът от "Продължаваме промяната" Даниел Лорер.

"Оказа се, че освен връщането на опция за хартиени бюлетини, те имат в чувала с изненади още неприятни неща за всички, които се грижат за демокрацията у нас - премахване на обществения съвет към ЦИК, увеличаване на необходимия брой гласове, за да има секции в чужбина, тоест потискане на вота", допълни Лорер.

"Във въпросната безумна нощ на Правна комисия е имало предложения за национализация на "Майкрософт" - идея от ГЕРБ държавата да е собственик на операционната система на машините, тоест говорим вече за техническа обремененост. Имаше и опити да не се признава новото преброяване като база за изчисляване на мандатите. В тази нощ се опита да се направи истински погром срещу Изборния кодекс", категоричен е Даниел Лорер.

По думите му БСП, които бяха вносител на цялата тази процедура, ГЕРБ и ДПС заслужено поемат гнева на хората от това, което са опитали да произведат в тази нощ.

"При нас няма лични договорки, с "Промяната" сме изключително горди, че правим това, което казваме че ще направим. Всичко, което обсъждаме с всички партийни формации, става ясно", каза още той.

"За никой от нас не стана ясно какъв дявол се е вселил в БСП, за да ги принуди да върнат на масата нещо толкова ретроградно като пълното завръщане към хартиената бюлетина, и то с такава спешност. Защо това трябваше да се случи за една нощ? Това трябваше да се обсъди продължително в парламента, за да стане ясно има ли повод за тревога", коментира още той и напомни: "Всички знаем схемите за фалшификации, които са ясни от години - на последните местни избори имаше половин милион фалшиви невалидни бюлетини".

Във връзка с информацията, че Кирил Петков лично е предложил на Йордан Цонев да подпомогне избора на председател на парламента в името на това ДПС да оттегли подкрепата си за законопроекта за промените в Изборния Кодекс, Лорер уточни, че Петков не е имал никакви персонални сделки с Цонев или "с който и да било друг за някакви услуги и подкрепи".

Според него президентът Радев иска българският парламент да работи максимално дълго дори и да няма редовно правителство с надеждата, че ще може да свърши повече работа и да гласува някои от необходимите промени около Плана за възстановяване и устойчивост.

"Сега идва въпросът, ако президентът ще продължи да разтегля този процес във времето, не е ли време все пак служебният кабинет поне да входира един бюджет, за да може страната да посрещне 2023 г. с едни наистина добре разчетени разходи?", попита Лорер.

Пушилка с димки - така Даниел Лорер нарече изявлението на ГЕРБ от неделя, че меморандумът с "Джемкорп" не е бил прекратен от кабинета "Петков".

"Цялата пресконференция на ГЕРБ по отношение на "Джемкорп" беше само пушилка и дим, в който да се каже нещо лошо за "Промяната", за да прикрием отстъплението на лидера след това, защото той после излезе и каза "Абе всъщност май сте прави, няма да го внасяме тоя Изборен кодекс в неделя". Отстъплението беше прикрито с една димна завеса около един несъществуващ казус", посочи Лорер.

Той обясни, че меморандумът с "Джемкорп" е незадължаващ. Той не задължава нито България да предостави някакви мощности в енергетиката на "Джемкорп", нито "Джемкорп" да закупи или вземе такива. "Този меморандум декларира намеренията на "Джемкорп" някой ден, ако решат, да участват в състезание по инвестиции в българските енергийни мощности", уточни Лорер.

Според него ГЕРБ няма да могат да излязат от политическа изолация с първия си мандат. "Това би било рисковано за останалите участници в парламента. Ако ГЕРБ успеят да създадат собствено правителство, ние сме обещали на нашите избиратели да бъдем конструктивна опозиция - това означава, че когато такова правителство предлага политики, които са в синхрон с това, което "Продължаваме промяната" смята, че е важно а българското общество и икономика, ние ще ги подкрепим", каза Лорер.

Той уточни, че за втория мандат от ПП ще предложат правителство на малцинството, подкрепено от ДБ, което ще има много ясна програма.