Започна изборният ден в чужбина. Точно в 22:00 ч. българско време - 7:00 ч. местно време, избирателните секции в Оукланд и Крайстчърч в Нова Зеландия отвориха врати за българските граждани, които желаят да гласуват в изборите за Народно събрание, съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР) на сайта си. Това са първите две секции зад граница, в които започна изборният ден.

Два часа след Нова Зеландия започва и гласуването в Австралия.

Заради часовата разлика изборният ден зад граница ще приключи най-късно в секциите в Калифорния, САЩ - в 6 часа българско време в понеделник, 3 април.

Българските граждани зад граница могат да упражнят правото си на глас в 61 държави в 737 секции. Машинното гласуване е предвидено в 245 секции, като машини за гласуване са доставени в българските дипломатически и консулски представителства.

Най-много секции има в Турция - 162, във Великобритания - 118 секции, в Германия - 74, в Испания - 64, в САЩ - 56. Съответно най-много са машините за гласуване в Турция - 97, в Германия и Великобритания машините са 36 и 35.

Адресите на избирателните секции са публикувани на сайта на МВнР, както и на сайтовете на всички български дипломатически и консулски представителства.

Първи отвориха секциите в Нова Зеландия

Снимка: МВнР

На 2 април българите гласуват за депутати на извънредните парламентарни избори - пети за последните две години. Във вота за 49-ото НС участват общо 21 партии и коалиции.

Първи отвориха секциите в Нова Зеландия

Снимка: МВнР

Как се гласува с машина

Тези избиратели, които решат да гласуват с машина, първо трябва да получат от член на секционната комисия карта. След като я поставят в устройството на екрана ще се появи електронният вариант на бюлетината. На нея отляво са изписани номерата на партиите и коалициите в квадратчета и техните имена, а отдясно в кръгчета са номерата на кандидатите за депутати от листата на партиите, за които може да се гласува преференциално. Номерата започват от 101 и изобразяват поредността, в която кандидатите са подредени в листата на съответната партия.

Гласуването става чрез докосване на екрана на квадратчето с предпочетената партия и съответния номер в кръгчето за предпочитания кандидат за депутат от съответната партия. Имената на формациите са на две страници и, ако избирателят не открива предпочината от него партия на първата страница, с бутона "следващ" отива на другата страница. След като отбележи вота си, избирателят трябва да натисне бутона "преглед" и на екрана ще се появи името на партията и името на кандидата, за които е гласувал. Ако това е изборът му, избирателят трябва да натисне бутона "Гласуване". С натискане на опцията "Промени избора" избирателят може да промени вота си. След като гласоподавателят гласува, машината отпечатва разписка, на която е изписано името на формацията и името на кандидата за депутат, за които е подаден гласа.  Машинната бюлетина може да се сгъне два пъти, на гърба ѝ трябва да се сложи един печат

 

 

На електронната бюлетина за изборите в чужбина са изобразени само номерата и имената на партиите. Избирателите зад граница не могат да гласуват преференциално за кандидат от листа, защото няма изборен район "Чужбина", а подадените гласове се прибавят към резултата на съответната партия в България.

Ка се гласува с хартиена бюлетина

Хартиената бюлетина изглежда по същия начин, като тази, която се зарежда на екрана на машината - отляво са изписани в квадратче номерата на партиите и техните имена, а отдясно в кръгчетата са номерата на кандидатите за депутати от листата.

При гласуването избирателят отбелязва избора си за партия и за кандидат за депутат със знак "Х" или "V" с химикалка със син цвят. Ако цветът е различен, бюлетината се счита за недействителна. Тя е такава и ако отбелязването със знаците е излязло извън очертанията на квадратчето с номера на партията или кръгчето с преференцията за кандидат за депутат.

Гласуващите с хартиена бюлетина да я сгъват два пъти, препоръча ЦИК, а за да бъде валидна тя - трябва да има два печата на гърба.

И електронната, и хартиената бюлетина имат опцията "Не подкрепям никого". Подадените гласове с нея не влияят на резултата на партиите, а участват само при определянето на избирателната активност.