Избирателните секции за балотажа утре вече са готови. В неделя, в 105 общини ще гласуват за кмет на община, а 441 кметства ще трябва да избират кмет на кметство за втори път. Жителите на 18 областни града, също трябва да гласуват, за да изберат кой да ги управлява през следващите 4 години.

На много места се очакват ожесточени балотажи, заради разликата от едва няколкостотин гласа между първия и втория кандидат. На две места на балотаж ще се явят по трима кандидати, които са получили равен брой гласове на първия тур. Това са кметствата в Радиново и Александрово.

По-къси ще бъдат бюлетините на втория тур от месния вот, защото кандидатите вече са по-малко, а и не избираме общински съветници. От ЦИК съветват избирателите да сгъват бюлетините още веднъж, така че да бъде гарантирана анонимността на вота.

"След като бъде поставен и вторият печат на бюлетината, избирателят да я сгъне отново и да я притисне добре, за да може при пускането в избирателната кутия да не се разгъне и по този начин да се разкрие тайната на вота", обясни говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Гласуваме със знак "х" или "v", отново със син химикал.

Във всяка бюлетина ще присъства и квадратчето "Не подкрепям никого". То се счита за действителен глас за избирателите, но няма да повлияе на резултата на всеки от кандидатите.

В съботния ден се приемаха изборните материали и се обособяваха на т.нар. тъмни стаички за гласуване в секциите.

Сутринта под полицейска охрана бюлетините пристигнаха в 37-а избирателна секция в Националното музикалното училище "Любомир Пипков" в София. Материалите за вота се приемат от председателя на всяка секция.

В присъствието на полиция членовете на секционната избирателна комисия в Националното музикално училище в София преглеждаха помещенията и подреждаха изборните урни.

"Трябва да сложим там белия чаршаф, където да не се вижда кой влиза, какво се случва вътре, да подпишем всички лепенки, да залепим прозорците, вратата, ключалката, да залепим урната. Всички трябва да се подпишем. Трябва да си оправим чиновете, защото нищо не е готово всъщност, да подготвим принтера с нови листа. Тук има един процеп, който също трябва да залепим да не се вижда нищо вътре и общо взето е това", каза пред БНР Изабела Стефанова, която се грижи за реда в една от стаите.

Пред всяка секция се разлепват и указания за гласуване, както и номер на телефон за подаване на сигнали при нарушения. Накрая секцията се заключва и запечатва с подпечатана хартиена лента, на която членовете се подписват.

Униформените служители присъстват на запечатването на секциите, като помещенията ще останат под полицейска охрана до утре сутринта, когато започва изборния ден.

"От Общината докарват изборните материали, от комисията ги приемат и съответно те си разпределят нещата и след като тези комисии запечатат съответните изборни места, ние ги поемаме под охрана до 3-ти в 7.00 часа сутринта, когато започва изборният ден", каза Ирина Рогева от Пето районно полицейско управление на МВР в София.

На предстоящия балотаж в неделя 9 хиляди полицаи ще бъдат ангажирани с охраната на изборните секции. В МВР е отворена денонощна телефонна линия - 02/982 22 32 и имейл izbor@mvr.bg за сигнали за нарушения.

В населените места, където се провеждат избори, ще работят звената за издаване на документи за самоличност, за да могат гражданите да получат документите за самоличност, ако са подали заявления преди това, а в случай на изгубени такава, да подаде заявление и да получат удостоверение, което важи единствено и само за гласуването.

На много места се очакват ожесточени балотажи, заради разликата от едва няколкостотин гласа между първия и втория кандидат. На две места на балотаж ще се явят по трима кандидати, които са получили равен брой гласове на първия тур. Това са кметствата в Радиново и Александрово.