Това обяви пред журналисти в базата премиерът Бойко Борисов, цитиран от "Фокус". От думите му стана ясно, че 29 млн. лева са платени за този завод, за да стане отново държавна собственост.

Вижте снимки >>

Борисов съобщи, че през 2008 година „Авионамс” без никаква логика е бил приватизиран на 65%, а през 2012 година изцяло приватизиран.

Компанията бе купена от Цветан Василев. До сделката се стигна, след като частен съдебен изпълнител обяви за продан акциите в завода на "Хедж инвестмънт България" заради дълг на свързаната с банкера Цветан Василев компания към КТБ

"Авионамс" беше част от пакетната сделка заедно с БТК, Дунарит, НУРТС, с която миналата година Цветан Василев се опита да прехвърли ценните активи на белгиеца Пиер Луврие. Сделката обаче пропадна.

Премиерът Борисов каза, че всичко това противоречи на естествените правила вертолетите и самолетите на авиобазата да се ремонтират там, където кацат, в собствения им двор, вместо в Полша.

С връщането на завода на държавата всички български самолети ще се ремонтират тук, посочи премиерът

"Упрекваха ни, че сме приземили авиацията, точно обратното. В момента имаме повече самолети от 2002 година, които са във въздуха и изпълняваме всички ангажименти по охрана на границата", каза Бойко Борисов.

Министър-председателят още веднъж обяви, че от днес заводът е върнат обратно на държавата и ще може да се ремонтират нашите и натовски хеликоптери.

Борисов съобщи още, че Музеят на авиацията в Крумово ще бъде преместен в центъра на Пловдив, което ще спомогне повече хора да се запознават с историята на българската авиация.

Вижте снимки >>