В интервю за в. "24 часа" той обяви какви са приоритетите му дотогава.

На въпрос дали ще се бори за втори мандат и верни ли са спекулациите, че е събрал екипа си и му е казал да си търси навреме работа, той отговаря: 

"Събирам често екипа си. Това, което чуват от мен, е - работа, работа, работа. Има много смислена и неотложна работа за вършене в държавата. 2016 г. е решителна за важни реформи. Вярвам, че 2016 г. не бива да е годината, през която да се занимаваме само с президентските избори. Затова казвам ясно - до лятото на 2016 г. няма да чуете от мен дали ще се кандидатирам за втори мандат".

По думите му причината не е, че няма ясна позиция, а защото не иска да се измести големият дебат в обществото, който не е за президентските кандидатури, а за справедливостта.

Когато дойде времето, ще изляза пред народа и ще кажа ясно какви са моите аргументи, защо вземам това решение, подчертава Плевнелиев, без да уточни кога по точно през лятото ще се случи това.

"Спомнете си, че и на предишните президентски избори през 2011 г. кандидатурите бяха обявени в периода юни - септември. И това е правилното политическо поведение. Избрани сме от народа не да сме постоянно в кампания, а за да постигаме резултати", подчерта той.

Държавният глава не коментира заявената от вицепрезидента Маргарита Попова готовност да се впусне в надпреварата, както и критиките, които отправи публично към него.

Плевнелиев коментира и напрежението между партиите и това, че отново се говори за предсрочни парламентарни избори. Той не вярва, че българският народ иска избори днес и на всяка цена.

"Народът очаква от всички нас, че сме научили уроците си от двете години извънредна нестабилност и безпринципно политическо противопоставяне. Трябва да покажем, че многопартийната демокрация, въпреки нейната пъстрота и разнородност, действа и постига резултати", категоричен е той.

Според него няма как да има социално отговорна икономика, докато има олигарси, които изяждат и без това ограничения ресурс на държавата. Нека да водим дебат кой от българските политици как допринесе в битката с олигархията, призовава Плевнелиев, като изтъква своя принос - търгът за магистрала "Тракия" и държавните пари в КТБ.

"В крайна сметка дали става въпрос за казуса "Марковска", дали става въпрос за избирането на медиен олигарх за председател на ДАНС, аз бях сам, но имах смелостта да говоря за тези актове на задкулисие", казва още той.

Президентът настоява, че съдебната реформа не може да бъде отлагана повече и са необходими смели и принципни действия. По думите му правителството трябва да поеме своя ясен ангажимент, като е сигурен, че новият правосъден министър Екатерина Захариева (доскоро началник на кабинета му - б.р.) ще действа професионално.

По повод острата му позиция срещу Русия, заради която премиерът Бойко Борисов го сравни с ястреб, Росен Плевнелиев отговаря и на въпроса дали е такъв:

"Не разбирам защо, преди да сложим етикетите, не чуваме аргументите. Мълчейки, когато се нарушава международното право, викаме вълка в кошарата. Мирът след Втората световна война се базира на принципите на невъзвратимост на границите. На суверенното право на нациите да вземат решения. Мирът в Европа се базира на правила, които се спазваха до момента, в който по най-грубия начин бяха нарушени. Ако трябва да бъда наречен ястреб за това, че говоря, а не се снишавам, нека да бъде така.

Днес Плевнелиев събра на вече традиционния Съвет на президентите своите предшественици Георги Първанов и Петър Стоянов. Желю Желев присъства на миналогодишната среща, но малко по-късно почина.