Това каза в интервю за Радио „Фокус“ Румен Христов, заместник-председател на партията във връзка с предстоящия Национален съвет.

По думите на Христов това са показали резултати от анонимна анкета, проведена сред регионалните структури.

"78% от анкетираните са изразили недоволство към ръководството на СДС в лицето на нейния председател Божидар Лукарски. Ако половината от гласовете на Националния съвет са срещу дадена личност, то тази личност вече е бламирана", коментира Христов.

„Оставането на длъжността председател на СДС не е от твоя полза и най-вече не е от полза на партията. Да обичаш на инат СДС не е най-доброто нещо. Ако си истински седесар, най-добре е да направиш крачка встрани. Г-н Лукарски направи каквото можа за партията. Но в момента ние сме в много тежко състояние, структурите са в тежко състояние, не реагираме по важни теми на обществото и това разколебава избирателите на СДС, от което ние се притесняваме най-много.“

Румен Христов допълни, че СДС вижда България в голямото семейство на европейските демократични сили. Вината за отсъствието на партията сред лидерските формации у нас не е на избирателите, увери той.

Христов подчерта, че единствата причина за краха на СДС се корени в личностни различия от партийното ръководство. От тук нататък стремежите на „десницата“ ще са насочени към привличането на критичната маса недоволни от управлението на страната граждани.