Това показват данни, оповестени от Косовската Централна избирателна комисия. Кандидатите на Демократическата партия на Косово печелят кметските избори в пет общини. В още 12 отиват на балотаж, съобщи БНР.
На второ място се нарежда партията на президента Фатмир Сейдиу, която побеждава на първия тур в три общини и ще има свои кандидати на балотажа в 10 общини.
САЩ поздравиха правителството на Косово за успешното провеждане на първите избори след провъзгласяването на независимостта от Сърбия. В съобщение на Държавния департамент на САЩ се посочва, че изборите са един от най-важните моменти по пътя към демокрацията в Косово.
„Поздравяваме представители на всички етнически общности в Косово за активното им участие в изборите. Тези избори са изключително важни за Косово, за да изгради мултиетническо демократично общество за всички свои граждани”, заяви говорителят на Държавния департамент Иън Кели, цитиран от АФП, на която се позова "Фокус".
Великобритания също приветства успешното провеждане на изборите в Косово. В същото време британските власти настояваха да бъдат изчистени някои нередности, забелязани по време на гласуването.
Британският външен министър Дейвид Милибанд отбеляза добрата избирателна активност.
„Изборите са решаващи за превръщането на Косово в силна мултиетническа демокрация”, каза Милибанд.