Сред най-ранобудните бе лидерът на Демократи за силна България Иван Костов, който гласува в столичния квартал "Драгалевци". "Изборите бяха кошмарни. Ако Народното събрание не вземе мерки, ако не преработи сериозно Изборния кодекс, следващият път ще бъде още по-голяма катастрофа", коментира Костов, след като гласува, съобщи БГНЕС.  Костов припомни, че подобни избори е имало и преди, и те са описани от Алеко Константинов.  Той сподели още, че днешният му избор не е бил лек. "Очаквам България да запази евроатлантическата си ориентация, да потвърди стратегическия си и геополитически избор. Разбира се, не вярвам на тези популистки фрази, че президентът ще строи инфраструктура. Мисля, че такова нещо е невъзможно", коментира лидерът на тъмносините.

Кандидатът за президент Ивайло Калфин гласува в 28-мо СОУ "Алеко Константинов" в кв. "Красна поляна". "Надявам се хората с гласа си да определят резултата от изборите. Не искам министърът на вътрешните работи да говори от името на избирателите. Гласувам с надеждата България да върви напред като европейска държава, да има самочувствие и достойнство, което означава корекция на приоритетите в парламента и правителството", до Калфин. Той очаква вторият тур да мине много по-добре от първия и да има висока избирателна активност, за да не се случи това, което е станало на първи тур – сигнали за заплашвани хора, които не са гласували както трябва.

"Целувам жена си обикновено – има един друг - премиерът, когото целуват непрекъснато и там има дълга опашка", отговори Калфин на въпрос за тъй наречените "целувчици". Днес кандидатът за президент от БСП ще почива, ще се среща с приятели и ще очаква резултатите от вота.

С разходка със семейството, готвене на палачинки и следобедно каране на велосипеди кандидат-президентът на ГЕРБ Росен Плевнелиев възнамерява да прекара изборния ден. Това съобщи самият той, след като гласува в столицата.

"Човек, който се отнася с вяра в доброто, получава подкрепа, виждам го всеки ден, дори и днес", заяви кандидатът за държавен глава. "Аз гласувах за едно динамично и прагматично президентство. Гласувах за европейското развитие на България", добави той. На компетентните органи Плевнелиев оставя да си свършат работата по отношение на съмненията за изборни манипулации. "Има компетентни органи, които трябва да посочат дали трябва да се притесняваме или не", добави Плевнелиев. Все пак той очаква "драматично" подобрение на изборния процес.

Знаете, че вървят процеси, коментари и хаосът е най-малкото, което ни се случва. Това заяви президентът Георги Първанов, който дойде тази сутрин да гласува в 28-мо СОУ "Алеко Константинов" в кв. "Красна поляна". Надявам се този път да имаме по-добра организация на изборите, добави Първанов. Моята тревога, моето безпокойство и моят призив към българите е да направим така, че с чест да излезем от тези избори, продължи Първанов. Той призова изборите да бъдат честни и да няма съмнение в манипулации, както и да се следят до минимум опитите да се купуват и продават гласове. Ако днес някой допусне гласът му да бъде купен, утре няма защо да се сърди на управляващите, подчерта Първанов. "Защото на 23-ата година от прехода, просто нямаме право да допуснем опорочаване на изборите", каза още Георги Първанов.


Гласувах за много по-добра България, заяви премиерът Бойко Борисов, след като тази сутрин упражни правото си на вот.  "Доган се подигра на БСП като им каза "Цункайте ме и аз ще ви дам гласовете". Довечера ще видим дали са се цункали. Аз казвам, че ако мен някои ме призове да го цункам, аз няма да му поискам целувката", коментира още Борисов.

Мисля, че с края на Бойко Борисов започва нормалният цикъл на държавата. Това заяви пък лидерът на ДПС Ахмед Доган, който гласува в 36-о СОУ "Максим Горки" в "Красно село". "За Бойко Борисов имам чувството, че доста често ме сънува и то в сатанински образи. Убеден съм, че ще дойде време, а това време вече наближава, много специално и отговорно ще говорим за личността на премиера. ДПС в никакъв случай не би участвала, в каквато и да е комбинация, където ГЕРБ е субект на отговорност, посочи още Доган.

Въпросът е днес българите да не направят целувката на смъртта с управляващата политическа партия. Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев, след като гласува, предаде БГНЕС.