Избирателната активност в страната се покачва, като най-висока към 16 часа тя е в Плевен, а най-ниска във Варна. Това показват данните от екзит пола на агенция "Тренд", представени от социолога Димитър Ганев. 

В София гласувалите са 26,3%, в Пловдив – 20,9%, в Плевен – 27,3%, в Русе – 25,7%, а във Варна - 19,3%.

Продължава гласуването на втори тур за районни кметове в 22 от 24-те столични района, съобщи БНР.

Най-много избирателни секции в столичния район "Оборище" - 12 са разположени в сградата на Испанската гимназия и 129-о училище. 5939 души са вписани в избирателните списъци в тези секции. До 15.30 часа от правото си на глас са се възползвали около една трета от тях. Общо за район "Оборище" са разкрити 56 секции, в които могат да гласуват 27 039 души. На първия тур миналата неделя са гласували близо 13 хиляди души. Резултатите от първия тур показват много малка разлика в гласовете за двамата претенденти за кмет на район "Оборище", останали на балотажа.

Изборният ден в столичния район "Средец" протича нормално. Гласува се в 45 избирателни секции. В секционните избирателни комисии в 127-о средно училище "Иван Денкоглу" правото си на глас са упражнили 135 граждани от 722 по списък. Първата бюлетина е пусната в 7.08 часа. Не са подадени сигнали за нередности. Пред всяка от петте секции в училището има образец как се попълват бюлетините.

14,85% е избирателната активност в район "Младост" до 13 часа по данни на Общинската избирателна комисия. Няма опашки пред избирателните секции в района. Инцидент, при който е прилошало на член на секционна избирателна комисия, е наложил пристигането на линейка, но състоянието на жената се е подобрило и тя е продължила работа нормално. В район "Младост" няма информация за по-сериозни нарушения в изборния ден.

Над 100 са постъпилите жалби и сигнали в Централната избирателна комисия от началото на изборния ден до 16 часа, съобщи говорителката на ЦИК Таня Цанева. Тя уточни, че седем от тях са за купуване на гласове, а останалите - за нарушаване на избирателните права на гласоподавателите и нарушаване на изборния процес.

От тези 7 жалби 5 са от София /районите Илинден и Красна поляна/ и 2 от Дряново и Плевен. Подател на сигналите е Никола Вапцаров от предизборния щаб на кандидата за кмет на София Мая Манолова, уточни Таня Цанова.Тя информира още, че за два от общо петте постъпили сигнала в София ЦИК не е установила нарушения. Останалите се обработват.