Преговорите между "Демократична България" и "Продължаваме промяната" продължават. Двете формации още не са постигнали предизборна договореност за коалиция.

"Няма още нищо финализирано в преговорите за коалиция между ПП и ДБ за явяване на предсрочния вот", заяви в кулоарите на парламента съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

"Целта в момента е, посочи той, в рамките на преговорите по най-прагматичен начин да видим възможно ли е да направим конструкция, която да отговори на въпроса как ще се управлява страната, как ще се реформира. Дали ще продължим ситуацията, в която политическите сили в парламента колективно отказват да носят отговорност за управлението и оставят това на президента, а на него "тази работа му харесва и си дава мандатите на себе си", коментира Иванов.

Той подчерта, че трябва да излезем от това положение на служебни кабинети на Румен Радев.

"Ние ще търсим оптималния вариант да дадем отговор на този въпрос и да формираме предизборни, следизборни конфигурации, които могат да дадат ясна перспектива, опция на българските граждани да гласуват за управление и то не какво да е, а демократично, реформаторско", зарече се Христо Иванов.

"Оттам нататък водим преговори с ПП и в тях ще установим кои са най-добрите опции с оглед решаването на тези задачи, разясни той.

"Определени неща трябва да се решат преди предизборната кампания, по време на нея се правят анонси, на база на които се търсят следизборни резултати в парламента, обясни съпредседателят на ДБ. На този етап ще видим как ще се структурират нашите отношения с ПП, като политическата сила, с която имаме най-голяма стратегическа близост от гледна точка на възможността в страната да има промени", обобщи той.

"Надявам се, че политиците, избирателите ще разберем, че страната не може да продължи да пребивава в състояние на неуправляемост и "възникващ буквално от храстите полупрезидентски режим", коментира още Христо Иванов.

За ДБ най-важният политически лакмус ще бъде процедурата, която урежда контрола над главния прокурор. "Защото фундаменталният въпрос на политическото разделение е именно този въпрос - да се носи от главния прокурор отговорност пред истински неутрални органи", смята съпредседателят на ДБ.