"Под 1% е вероятността да се сбъдне прогнозата държавата да фалира, а темата се ползва за политически цели", коментира темата на седмицата за страната ни бившият министър-председателят (1997-2001 г.) Иван Костов.

"Ако това Народно събрание, което ще дойде, е с кратък период от време, Министерството на финансите вероятно разсъждава така: Тези ще направят същите бели като 48-ото НС и тогава дефицитът ще отиде над 6,9%. Той може да достигне 12-13 млрд. При такъв дефицит Еврозоната става невъзможна", заяви той в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Всякакви приказки за Еврозоната ми звучат много кухо, защото няма мярка, с която тази инфлация да стигне до нивата, които са приемливи за влизане в Еврозоната. Няма как това да стане в кратък период от време", коментира икомномистът и бивш премиер .

Според Костов е невъзможно високата инфлация бързо да се свали до приемливи за влизане в еврозоната нива, а и заложените разходи лесно могат да доведат до свръхдефицит.

"В Европейската комисия и особено в Европейската централна банка нарушаването на два критерия - този за дефицита и този за инфлацията - прави невъзможно влизането на България в еврозоната в годините, в които това ще бъде отчитано. Това не може да стане с еднократни мерки - не може да се чакат никакви отстъпки от ЕС на базата на геополитически съображения. На България са ѝ необходими много сериозни системни политики, които да я изведат на хоризонта на ниска инфлация и консолидиран бюджет. Това не е проста работа, иска време и много компетентни хора, а не такива пушеци, които се хвърлят на сцената. Иска много упорита работа, която се боя, че няма кой да свърши."

Трябва да се действа превантивно срещу риска от допълнителни пробиви и увеличаване на бюджетните разходи и да се предупредят политиците за щетите, ако продължат предишните си действия в парламента, но самото изявление на министъра на финансите нанася тежък удар по позициите на страната на международните финансови пазари, каза Костов и допусна, че процентът върху българските ДЦК ще се увеличи заради подобни "крайно непредпазливи и политически изказвания".

"Сигурен съм, че министър Велкова не отчита това.", заяви Костов.

Подобни изказвания нанасят щети и по авторитета на президента Румен Радев, допълни бившият премиер.