Делото Nexo e образувано през септември и действията са планирани за декември - така главният прокурор отговори на въпрос за обвиненията защо разкритията за криптобанката се появяват точно сега. По думите му няма как прокуратурата да бъде обвинявана, че работи с международните си партньори.

"Чух обвинения на някаква целенасоченост. Не виждам каква целенасоченост биха могли да имат 8 американски прокурори и колегите от другите партньорски служби. Ние си вършим работата, всички от ЕС и нашите партньори", каза Иван Гешев преди изслушването си в правна комисия. 

Гешев коментира казуса с уговорката: "Не съм наблюдаващ прокурор по разследването "Нексо" във връзка с разследването около криптобанката.

Главният прокурор заяви, че е сигурен в това, че българската и американската прокуратури ще си съдействат по казуса, като добави, че ще комуникира директно с колегите му прокурори в САЩ. "По случая "Нексо" ще изпратя информация на моите колеги от САЩ по реда на молбите за правна помощ, ще ни бъде оказана помощ, ще им изпратим материали и ще получим съдействие. Ние си вършим работата", каза още Гешев". 

"Категорично са разкрити транзакции от руски фирми към криптобанката Nexo. Има сведения и за координация между Nexo и ирански терористични организации", каза той вече по време на изслушването пред депутатите. 

Гешев уточни, че в България няма закон за лобизма и няма възможност за проследяване. "Аз съм сигурен, че един такъв закон ще доведе до успех, но ние нямаме право на такова разследване", заяви той в отговор на въпроси относно финансирането на "Демократична България" от страна на криптобанката.

"Бих казал, че понеже, разбира се, това е шега, в НС, ако желаят народните представители, могат да променят Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт в посока, че когато се разследват определени лица, които имат определена дейност с търговски дружества, задължително се проверява кои са техните политически приятели и кого спонсорират и след като се установи или не се установи, че има такива, разследващите, прокурорите да се свържат с тези политици, а може би с НС и да поискат разрешение за конкретна дата", коментира главният прокурор.

По международното разследване на криптобанката бяха обвинени четирима души, като двама са обявени за международно издирване, а на другите им е наложена по 1 млн. лева гаранция.

По започналата проверка на бивш вътрешен министър главният прокурор заяви, че не е запознат.

"Не ми е задължение като главен прокурор, нито има как да познавам 200 - 300 000 или 400 000 проверки на година. Единственото, което мога да ви гарантирам е, че аз не разполагам с имение, което се нуждае от градинар."

"Пропуснахте да кажете, че съм заплаха и за ООН и ЮНЕСКО, освен за ЕС и НАТО.", обърна се Гешев към Бойко Рашков  в отговор на няколко въпроса на бившия вътрешен министър и настоящ депутат от "Продължаваме промяната" за разследването срещу Христо Грозев от Русия, руския шпионаж и основните предпоставки, поради които България все още не е приета в Шенген. Рашков се позова и на чуждестранни твърдения, че българският главен прокурор е заплаха за Европейския съюз.

Той коментира и доклада на Групата на държавите срещу корупцията (ГРЕКО) към Съвета на Европа.

"Препоръчвам ви да прочетете доклада, аз съм го прочел. Има няколко изречения, извадени от контекста. Прочетете много внимателно и ще видите, че там фактически се подкрепя прокуратурата с това, което говорим от години - че българският Наказателен процес е формалистичен и пречи за реално разследване на всякакъв вид престъпления, особено корупция по високите етажи на властта".