Шансът за съставяне на правителство е близо до нулата, коментира членът на Националния съвет на БСП Костадин Паскалев в Пловдив. По думите му, ако се стигне до кабинет, това ще е нарушаване на всички принципи.

Само преди ден пленумът оторизира Корнелия Нинова да проведе лидерска среща с всички партии в парламента за подкрепа на третия мандат, която ще се състои в петък, но отсега се знае, че най-големите формации няма да й дадат рамо.

Дебатът за бъдещето вляво е дебат за бъдещето на България, заяви още Паскалев, който е инициатор на инициативата за обединение на левите формации. Коментарите той направи по време на откриването на конференцията на левите организации "Левицата". Това е втората сбирка на координационния съвет на "Обединена левица", но този път се провежда не в НДК, а в Пловдив, информира БТА.

"Идеята за започване на разговора за обединение вляво възникна на базата на последните четирите парламентарни избори, които показаха, че левицата е загубила почти три четвърти от поддръжниците си за 1,5-2 години", коментира Паскалев.

Според него увеличаването на подкрепата може да бъде постигнато с ляво обединение.

"Дискусията, която предстои, ще стигне до решение за създаване на правни предпоставки партиите да създадат коалиция помежду си", отбеляза той.

Паскалев допълни, че след конференцията ще предложат и на БСП да се включат.

"Ще видим дали Корнелия Нинова ще предпочете коалиция с левите партии, или с ГЕРБ", каза още Паскалев.

Според него едно такова обединение може да донесе на левицата 10% по-висок резултат на следващи парламентарни избори.

Паскалев формулира четири основни цели, на които стъпва лявото обединение:

· Приемане на основните принципи и идеи за постигане на лявото обединение;

· Укрепване на колективното начало и равнопоставеност при вземане на решения по всички въпроси;

· Запазване на традициите на перманентен пряк диалог с активистите и симпатизантите на левицата;

· Да се постави в центъра ефективността, а не ефектността;

След конференцията от инициативата "Обединена левица" излязоха с обръщение към делегатите на 50-ия Конгрес на БСП, който ще се проведе на 12 февруари. В него те посочват, че целта им е "рестарт на прокламираната в Конституцията социална държава, а пътят е обединение на левицата".

От инициативата уточняват, че лявото обединение не е срещу БСП, нито зад гърба на най-старата и масова социалистическа партия у нас.

Обновлението на БСП е задължително условие за възстановяване силата на партията, която трябва да загърби натрапения вождизъм, да бъде прекратена изтощителната вътрешнопратийна война, да възстанови принципа на демократичното единство, посочват от инициативата "Обединена левица". Според тях обединението може да се случи само чрез единодействието, труда, ентусиазма и вярата на всички леви хора - социалисти, социалдемократи, комунисти, еколози, на синдикатите, кооперациите, на левите граждански и патриотични организации.

Форумът очерта основни насоки за политики, насочени в интерес и услуга на гражданите, като здравеопазване, преодоляване на демографската криза, доходи, силна държава , чиста природа и енергетика и борба с неравенствата в тези сектори. Сред целите също е държавата ни да бъде фактор във формирането на европейските политики, както и фактор и гарант за мира в региона и в Европа.

Конференцията е продължение на кръглата маса "Лява България - идеи, политики, единение", където представители на леви формации в България се обединиха върху обща Декларация на 29 ноември миналата година.