Имаме много насоки, разследването тече. Имаме заподозрени, но не мога да изпадам в подробности. Нямаме данни да е изтекла информация, има много варианти да бъде проследен маршрутът на автомобила на главния прокурор. Няма пострадали, защото видът на взривното устройство не позволява да се преодолее защитата на точно този автомобил, в който е пътувал Иван Гешев. Това заяви на брифинг в Министерския съвет министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев по повод срещата, свикана от премиера Гълъб Донев с министри, прокурори и шефове на службите.

По думите на Демерджиев нивото на сигурност на автомобилите и техническите средства, с които разполага Националната служба за охрана, трябва да бъдат завишени.

"Защото в случая това, което се е оказало решаващо, е бронировката на автомобила, ползван от главния прокурор. Това е автомобилът с най-добра защита, с който разполага в момента НСО. И именно тази добра защита е довела до това взривът да не може да пробие бронята на автомобила и да проникне в кокпита, където са се намирали пътниците", заяви вътрешният министър.

Според Демерджиев безспорно е, че НСО трябва да бъде снабдена с модерни, надеждни автомобили, защото последният доставен, който се ползва сега, е от 2012 г.

"Това е абсолютно недопустимо. Също така трябват и съвременни технически средства, които да обезпечат сигурността на охраняваните лица. Това ще бъде направено посредством работна група, която сега се сформира със заповед на премиера Гълъб Донев", съобщи министърът.

Задачите на работната група ще бъдат, както да обедини цялата информация на службите за сигурност, за да се стигне до извършителите и евентуално поръчителите на опита за покушение срещу обвинител №1 от вчера, така и да се избегнат подобни действия в бъдеще към който и да е представител на държавата.

"Държавата с всичките си възможности ще направи необходимото да разкрие и наказани извършителите на този акт", категоричен бе вътрешният министър.

Демерджиев уточни, че главният прокурор Иван Гешев не е бил сам, но не каза дали наистина с него е било семейството му. Той потвърди, че при взрива няма пострадали.

"Видът на взривното устройство не позволява да се преодолее защитата на този конкретен автомобил. Ако е бил обикновен автомобил и е имало директно попадение, каквото в случая е нямало, биха проникнали осколки и биха поразени пътниците. Но нивото на защита на този автомобил е по-високо и дори да имаше директно попадение не може да причини щети на пътниците в купето. Всяка заплаха срещу главния прокурор, който е под охрана от НСО, се проверява. Всички заплахи срещу г-н Гешев през годините са проверявани внимателно", категоричен бе вътрешният министър. 

Демерджиев обаче посочи, че макар и действително това да е заплаха срещу държавността, тя не е заради действие или бездействие на служебния кабинет.

"И е добре политическите сили да си дадат сметка, че НСО трябва да бъде оборудвана с технически средства. Не сме коментирали смяна на шефове на служби", добави Иван Демерджиев. 

Той бе категоричен, че към всеки един атентат или опит за атентат службите подхождат еднакво сериозно.