"Всяко посегателство срещу живота и здравето на български граждани е недопустимо, още повече, че тук става въпрос за посегателство срещу българска институция. Очаквам компетентните органи възможно най-бързо да установят всички обстоятелства по този случай и да изправят извършителите пред българския съд" - това каза президентът Румен Радев в първия си коментар след атаката срещу главния прокурор Иван Гешев, която следствието определи по-рано като терористична. 

"Подобни деяния трябва да се наказват с най-голямата строгост на закона", категоричен е държавният глава. На въпрос как оценява реакцията на НСО във вчерашния опит за покушение, Радев подчерта, че не може да коментира в момент, в който се води разследване. "Нека всички факти бъдат установени", призова той. 

Президентът Радев отказа коментар и на проектокабинета: "Не мога да коментирам слухове. Мога да коментирам, когато дойдат с папката с изпълнен мандат, с проектосъстава на МС". Докато държавният глава коментира темата от Варна, в София представители на ПП и ДБ обявиха и имената в своя проектокабинет (вижте повече).

Първият мандат по думите на президента ще бъде връчен скоро, но не уточни кога. Даде заявка само, че ще обяви датата също "скоро".

"49-ото Народно събрание следва да приеме важните закони по Плана за възстановяване и устойчивост, по държавния бюджет, независимо от изхода на процедурата за излъчване на правителство", напомни президентът. 

Радев е в морската столица, където участва в церемонията по посрещането на военния научноизследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий" (вижте повече).