Има данни, че цената на един глас за предстоящите предсрочни парламентарни избори е достигнала до 150 лева. Това обяви пред журналисти служебният вътрешен министър Иван Демерджиев. 

По думите му плащанията се правят и поетапно.

"Една част преди, друга част след или дори огромна част от сумата след гласуването. Следим тези практики и нашата активност ще продължи дотогава, докогато имаме данни, че може да има разплащания между участниците в този незаконосъобразен процес", уточни министърът.

Демерджиев обясни, че информацията се променя всеки ден - "до вчера имаше 48 образувани производства, които са повече от сравнимия период за предходните избори".

"Растат постоянно и сигналите, и производствата. Има, разбира се и задържани, но пак казвам - процесите са толкова динамични, че всеки час цифрите се променят. Тенденцията е важна - очакваният натиск от страна на купувачите на гласове е по-голям и съответно са повече сигналите, повече са и образуваните производства", каза още вътрешният министър

Попитан за схемите за търговията с гласове, Демерджиев отбеляза, че се е засилил корпоративният вот - на много места, където има повече работници в едно предприятие, "ръководителите налагат как да се гласува".

"Тези практики често се движат по ръба на закона, нашата задача е да установим къде е прекрачен той и да реагираме там", посочи Демерджиев и добави, че за момента няма информация подобни плащания да се извършват с крипровалути.

Вътрешният министър заяви, че и отдавна парични потоци са били свързани с партии. 

"Но не очаквайте от мен да обявявам това в аванс. Следете актовете, с които приключват наказателните производства. В значителна част от тях се сочи за коя политическа партия са купувани гласове", подчерта Демерджиев и призова хората да подават повече сигнали за нередности, свързани с вота на 2 април, защото по този начин има възможност да бъдат заловени много повече от участниците в този вид престъпления.

Министърът беше категоричен, че МВР ще се справи и с мигрантския натиск, и с изборите. Той благодари и на МО, което е изпратило повече военнослужещи, за да могат силите на жандармерията да се подготвят по-спокойно за изборите.

"Това ще ни позволи през тази седмица да имаме интензивни полицейски операции и те ще се провеждат ежедневно, ще се провеждат на повече от едно място, така че до последния момент да покрием по-голямата част от територията на страната и да осъществим превенция там", подчерта Иван Демерджиев.

Попитан и за действията на МВР срещу масовите сбивания, станали в последните дни в страната, служебният вътрешен министър отговори следното:

"Те са естествена последица от маргинализацията на една значителна част от българското население, което вместо да бъде интегрирано, образовано, е оставено като "машини за гласуване", които се използват на изборите, но в замяна за това получават комфорт полицейските сили да не следят за някои техни действия".