Новият председател на парламента Ива Митева коментира публикации в медиите, че е била политически обвързана с определени партии в миналото. Тя беше категорична, че никога не е членувала в партии и подчерта, че дори и сега не е член на „Има такъв народ“.

"Аз съм експерт, като такава съм влязла в партията. Никой не е изисквал от мен членство, така че имам пълна свобода на действие по отношение на моята експертиза. Работила съм с абсолютно всички партии от 2000 г. Била съм независим експерт и никога не съм действала политически. Това привързване, което чета в пресата, не е вярно“, каза Митева пред журналисти.

На въпрос защо е избрала „Има такъв народ“, тя отговори, че е припознала някои от идеите им.  По думите й е нужна промяна и е дошло времето по-млади хора да влязат в политиката.

"Трябва да влезе един новаторски дух в парламента и да започне да се подменя съставът му. Смятам, че след един или два избора той ще е коренно подменен с млади и неангажирани хора, които да взимат свободни решения“, изтъкна Митева, цитирана от bTV.

Тя обяви, че вече е разпоредила да се подготви писмо за пълна публичност и прозрачност на работата на Народното събрание и обеща на медиите пълен достъп до всички части на сградата при спазване на противоепидемичните мерки. Митева коментира, че не разбира защо управляващите досега са се пазели от журналистите и защо са им били наложени ограничения и "изолация“.

Председателят на парламента даде и повече информация с какво са се занимавали с колегите й на първия председателски съвет.

"Обсъдихме въпроса с великденската ваканция. Ще внесем проект тя да бъде отменена, защото смятаме, че парламентът трябва да заседава. Няма нужда той да бъде в почивка предвид този дълъг период, в който не заседава“, каза Митева.

"Обсъдихме и създаването на първите комисии. Смятаме, че трябва да има комисия по правни въпроси, комисия по бюджет и финанси и здравна комисия, тъй като се налагат изслушвания, задаване на въпроси и получаването на съответните отговори“, допълни Митева.

На въпрос дали има консенсус по отношение на промените в изборното законодателство сред парламентарните групи, тя отговори, че днес от „Има такъв народ“ ще внесат законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс, като изрази надежда да съберат подкрепа.

Ива Митева коментира и вчерашната ситуация, която по време на речта си пред депутатите призна, че се притеснява много, след което я аплодираха.

„В момента, в който казах словото, напрежението спадна. Може би защото вече се почувствах в нормалната, естествена среда. Нещата потръгнаха, смятам, че даже ще стават по-добре и напрежението ще спада все повече“, каза тя.