Бившият председател на Народното събрание съди парламента заради уволнението си. Тя подала жалбата си в Административния съд в София и от справка на сайта му става ясно, че жалбата е уважена и делото е насрочено за 21 февруари. Съдът е дал ход на 22 ноември, но тогава жалбоподателката е отсъствала и е била представлявана само от адвоката си.

По искане на защитата съдът приема, че ще бъде изслушан и свидетел - шефката на звеното за човешки ресурси в парламента. Съдът е изискал от парламента и справки с поименния състав на всички щатни служители и длъжности в закритата дирекция "Законодателна дейност и право на ЕС", която оглавяваше Митева.

Такива справки са изискани от НС и за дирекцията "Парламентарни заседания, парламентарен контрол и финални текстове", както и за новоразкритата на 10 октомври 2023 дирекция на мястото на закритите две, наречена "Законодателна дейност, парламентарен контрол и право на ЕС".

Ива Митева беше освободена от работа на същата дата, като тогава от парламента съобщиха, че е извършена промяна в структурата на администрацията на Народното събрание, с цел оптимизиране на дейността по правно-техническото обезпечаване на законодателния процес. Закрита е дирекция "Законодателна дейност и право на Европейския съюз", а длъжността директор съответно е съкратена. Функционалната компетентност на закритата дирекция е поета от съществуващата дирекция "Пленарни заседания, парламентарен контрол и финални текстове", която се преименува на "Законодателна дейност, парламентарен контрол и право на Европейския съюз".

Ива Митева тогава коментира, че отстраняването й е "политическа репресия". И обяви, че ще обжалва уволнението си.

Ива Митева беше юридическото острие на "Има такъв народ", а през 2021 г., тя беше председател на 45-ото и 46-ото Народно събрание, когато партията на Слави Трифонов беше втора и първа политическа сила. След отпадането на партията от парламента след вота на 2 октомври 2022 г., тя напусна "Има такъв народ" и се яви на изборите с коалицията "Заедно" заедно с бившия си колега от ИТН Любомир Каримански.

След като формацията остана извън парламентарния праг, Ива Митева се върна на стария си пост като директор на дирекцията в парламента. Този пост тя заемаше още преди да влезе в политиката, както и по време на 48-ото Народно събрание, когато ИТН не беше във властта.