От "Има такъв народ" не се ангажираха да прогнозират дали сглобката ще се разтури заради отказа на ГЕРБ да подпишат меморандума с ПП-ДБ и заявлението на Делян Пеевски, че "всичко свърши".

"Няма никаква гаранция, че утре няма да се гушнат след едно мазно, турско кафе и седене в скута", заяви в кулоарите пред медиите лидерът на ПГ на ИТН Тошко Йорданов. Той коментира и твърденията на Пеевски, че Христо Иванов му е предложил "делкането" на държавата на "мазно, турско кафе". "Христо Иванов в момента е трети или четвърти тестикул на ДПС. Как се нарича мъж, който седне в скута на друг мъж, че забравих термина, нещо с "п" беше. Абсолютно безпредметно е да ме питате", добави Йорданов.

Това би трябвало да е краят на политическата кариера на Христо Иванов, коментира във Фейсбук и лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов.

"Министър на Бойко Борисов, защитник на свободата на плажа на Ахмед Доган, авторът на лъжата, че аз съм дългата ръка на ДПС, въобще, борец срещу присъствието на ДПС в българското политическо пространство", коментира Трифонов

По думите му би трябвало тук да приключи политическата кариера на Христо Иванов заради "лъжите, заблудите, измамите, липсата на достойнство, липсата на всякакъв срам, абсолютната наглост и дебелоочие". Би трябвало неговите избиратели да го изгонят от удобния стол на политик и техен представител, смята Трифонов. Но това едва ли ще се случи, допълва той.

Лидерът на ПГ на ИТН Тошко Йорданов и депутатът Гроздан Караджов съобщиха пред парламентарните журналисти, че сигналът за корупция и натиск върху министъра на електронното управление Александър Йоловски вече е прехвърлен от КПКОНПИ в Софийска градска прокуратура. По думите им, това ще рече, че смятат за основателен сигналът от Йоловски. Става въпрос за 640 млн. лева, които по думите на Йорданов "не е трябвало да минат през обществени поръчки, а да бъдат раздадени на подходящите фирми". Йоловски е бил и заплашван, че ако не направи това, нещо ще се случи на семейството му, посочи още той.

Гроздан Караджов обясни, че по време на проверката на КПКОНПИ са били разпитани не само лицата, които са замесени в този казус, но са проверени и документи, от които се потвърждава, че наистина има такива 640 млн. лева, за които министърът е бил притискан как да бъдат разпределени при заобикаляне на ЗОП. В ИТН са убедени, че прокуратурата ще заведе преписка.

Караджов и Йорданов изтъкнаха, че е любопитно дали Йоловски ще остане в кабинета и след ротацията, при положение, че "мандатоносителят е сочен за извършител на това престъпление".

"Най-вероятно е този, който е неудобен и притискан, да бъде изваден", предположи Караджов. И обобщи, че наблюдаваме "лицемерието на ПП - едно говорят за процедури и принципност, а по съвсем друг начин действат, когато останат насаме със своя министър". "ПП са една група лаладжии и лицемери, които са в сглобка с ГЕРБ", пък заключи Тошко Йорданов.