От "Има такъв народ" припомниха, че след конституционните промени президентът не е имал кой знае какъв избор кого да посочи за служебен премиер. Но изразиха надежди Горица Грънчарова-Кожарева да управлява безпристрастно.

"Надяваме се да има по възможност безпристрастно отношение и добра организация на изборите, но президентът в случая няма кой знае какъв избор", коментира пред журналисти в парламента номинацията й Станислав Балабанов от партията на Слави Трифонов. По думите му, ако е имало конкретно мнозинство в 50-ия парламент, изборът на президента е можело да бъде по-широк.

Балабанов отново потърси политически зависимости в нейната кандидатура.

"Ако върнем миналото на Кожарева, тя беше избрана за заместник-председател на Сметната палата с гласовете на ГЕРБ и ДПС", каза депутатът от ИТН, цитиран от БТА.

Това обаче не отговаря на фактологията, тъй като Кожарева беше избрана за зам.-ръководител на одитния орган през 2015 г. с гласовете на ГЕРБ, Реформаторския блок, АБВ и подкрепата на Патриотичния фронт. ДПС я подкрепи вече през 2023 г., когато тя бе излъчена от парламента за временно изпълняваща длъжността председател на Палатата.

ИЗБРАНО