Избраната от президента за служебен премиер Горица Кожарева обеща да е готова със състава на Министерския съвет до 19-и август. Това тя декларира в първото си изявлене пред медиите, след като получи мандата от Румен Радев. Кожарева ще проведе разговори с потенциални кандидат-министри, но и с досегашните служебни.

"Президентът даде срок до 19 август да представя проект на кабинет, което означава, че още от утре започвам разговори със сегашните министри, както и с други експерти", допълни Кожарева.

Крайният срок произтича от вече избраната дата за предсрочния вот - 20 октомври. Още вчера, по време на консултациите с партиите от НС Радев заяви, че ако вотът е на 20 октомври, както поискаха от БСП, то клетвата на служебните министри трябва да се състои два месеца по-рано - на 20 август. Президентът изрази и опасението, че депутатите планираха точно тогава да са в двуседмична лятна ваканция, която да приключи  на 31 август, но в крайна сметка се спря на октомврийската дата.

Така Кожарева ще бърза да попълни списъка с министерските имена на 19-и този месец, за да може кабинетът  да се закълне в пленарната зала на 20 август.

Кожарева пък заяви, че е убедена, че ще се справи с поставената й задача в срок.

И обясни какви са били мотивите й този път да приеме поканата, след като преди месеци отказа поста.

"Президентът ми връчи мандат за съставяне на служебно правителство. Поех този ангажимент, имайки предвид ситуацията, в която се намира страната, всеки един от нас трябва да поеме своята отговорност. Ще сформирам кабинет, който да гарантира нормалното функциониране на държавата до съставянето на редовно правителство", заяви служебният премиер Горица Грънчарова-Кожарева.

По думите ѝ най-важната задача на едно служебно правителство е организирането и провеждането на честни и демократични избори.

 
ИЗБРАНО