Относно избора на управител на БНБ до последно от левицата ще се опитваме управляващата коалиция да излезе с един кандидат. Това обяви депутатът Александър Симов пред журналисти преди Националния съвет на БСП, на който трябва да бъде дадена оценка за първите 100 дни на кабинета.


"Правителството към момента се справя добре, БСП е факторът на стабилност в коалицията, смята Симов. - По време на тези 100 дни управление имаше криза с цените на тока, инфлация, война в Украйна. На този фон правителството към момента се справя добре, сравнително успешно, винаги може повече."

Според него БСП е показала здрав разум в коалицията.

"Мисля, че сме в добра позиция от гледна точка на ситуацията, която се разви в тези 100 дни", заяви Асен Гагаузов.

Той посочи, че на правителството не е бил даден и един ден спокойствие, от гледна точка на кризите с инфлацията, цените на енергийните ресурси и войната.

"Правителството все пак успя да преведе страната през зимните месеци без съществени проблеми. Има много неща, които трябва да бъдат направени и които съм сигурен, че ще направят", добави Гагаузов.

Според него липсва известна координация в дейността на коалицията като цяло, но нейното разнообразие, а и късият срок от 100 дни, не предполагали "световни рекорди".

За избора на управител на БНБ, Асен Гагаузов заяви, че трябват повече разговори, за да се вземе - ако не едното или другото, то трето решение. Той подчерта, че позицията на гуверньор на БНБ е изключително важна.

Обратно мнение застъпи Калоян Паргов, общински съветник от групата на БСП.

"Това правителство, за съжаление, в последните 100 дни влиза от криза в криза и от скандал в скандал", посочи той.

Паргов коментира, че не му се иска участието на БСП в управлението да бъде самоцелно, с оглед "лично оцеляване".

Паргов посочи, че БСП е с най-голям опит в коалицията, но, за съжаление, нямала този потенциал да бъде стабилизиращ фактор в управлението.

Паргов коментира още, че темите за Република Северна Македония и изпращането на въоръжение в Украйна са крайъгълен камък за оцеляване на това правителство.

С 15 гласа "за" и 2 "против" Общопартийната контролна комисия на БСП потвърди решението на Националния съвет на левицата за налагане на наказание на Калоян Паргов. То е временно отнемане на правата за заемане на партийни длъжности, членство в органите на партията и право да се кандидатира за такива в срок от една година.

Това означава, че Калоян Паргов вече не е председател на столичната организация на БСП.

Основният мотив за наказанието е участието на "общински съветници на левицата в скандалната сделка за осветлението в столицата", която бе разкрита от Борис Бонев.

Става въпрос за обществената поръчка за уличното осветление от Столична община на стойност 73 милиона лева.

Бонев разкри, че има огромни разлики в цените между двете фирми. Те варират между 3 и 77 пъти, като няма логично обяснение за тях.

Така в северните райони на София цената на най-обикновена лампа е около 5755 лв. В същото време в южната част на столицата същата лампа струва 1587 лв.

Зам.-кметът по транспорта на Столина община Кристиян Кръстев обясни разликата в цените с това, че фирмите поемат различни ангажименти в графата "поддръжка на улично осветление".