"Има такъв народ" (ИТН) и "БСП за България" влязоха в словесен сблъсък в кулоарите на парламента малко преди края на днешното пленарно заседание, предаде БТА. Депутати спореха кой е лъжец и кой в действителност се бори срещу корупцията.

Пред медиите доскорошните коалиционни партньори си размениха обвинения за програмата за работа на Народното събрание, за преговорите за съставяне на кабинет с третия мандат, за предложението Асен Василев да бъде номинация за премиер и др.

Най-напред на брифинг председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов заяви, че в последните дни "Продължаваме Промяната" (ПП) и БСП са се "упражнявали" върху ИТН.

"Как ние сме някаква спирачка за антикорупционно законодателство, в момента в залата кворумът падна поради липсата на БСП", заяви той. "И сега този прословут закон за КПКОНПИ няма да мине дори на първо четене", добави Йорданов.

Снимка: БТА

"ИТН беше в залата, за да бори корупцията. Тези, които най-много крещят срещу нас с действията си, само показват, че са обикновени лъжци", заяви Станислав Балабанов.

Докато той говореше приближиха председателят на "БСП за България" Георги Свиленски и други депутати от левицата. Те останаха да изслушат брифинга на ИТН, като заявиха пред журналисти, че ще отговорят веднага на твърденията. "Глупости" - това скандираха депутатите от БСП по време на изказването на Балабанов.

От ИТН аргументираха изявлението с това, че лицемерието трябвало да се види. Бяхме готови да удължим времето на НС, за да може на първо четене този антикорупционен закон да мине, добави Балабанов. И борците срещу корупцията - БСП, решиха да счупят кворума, коментира той. Балабанов каза, че очаква в предизборната кампания БСП, ПП и "Демократична България" да говорят колко са лоши ИТН. Отиваме на избори с високо вдигнати глави, декларира той.

В отговор на въпрос дали от ИТН "виждат вина" в министъра на енергетиката в оставка, излъчен от тяхната квота, за кризата в сектора, Йорданов каза: "Всички важни решения, които доведоха до грешната енергийна стратегия и огромната цена на газа, са взети еднолично от Асен Василев".

Попитан дали ИТН е имала реално намерение да участва в ново управление с БСП, ПП и ДБ или са го правили "проформа", Йорданов отговори: "Беше на сериозно". Той добави, че това, което казва пред медиите, е щяло да се говори и с формациите. И даде пример, че ИТН са щели да искат в министерствата да има заместник-министри и от другите партии.

Последва реакция от "БСП за България". Георги Свиленски каза, че антикорупционният закон е внесен на първо четене. "Тези хора, които бяха застанали тук, казаха, че не искат да се приема, че искат четири седмици срок между първо и второ гласуване. Виждате ли лицемерието?", коментира Свиленски. Той каза, че ИТН са били против гледането на програмата за законодателна дейност. "Борците с корупцията се виждат с натискането на бутоните", посочи той.

Снимка: БТА

Относно преговорите, Свиленски каза, че Балабанов, Йорданов и Ива Митева са приели кандидатурата на Асен Василев за министър-председател. "Казаха - Асен Василев го приемаме, но не приемаме закона за КПКОНПИ на две четения бързо, искаме законът да бъде приет септември или октомври", заяви Свиленски. Той каза, че не е имало никакви заговори. Свиленски смята, че ИТН са имали възможност да подкрепят правителството, но никога не са искали това. "За четвърти път ИТН хвърлиха държавата в хаос и избори", заключи той.

Балабанов от своя страна поиска да му отговори на микрофона, предназначен за задаване на въпроси от журналисти, но пиарът на БСП не му даде тази възможност. "Въпроси няма да ми задаваш", обърна се Свиленски към Балабанов. Той каза, че иска лично обяснение и запита: "Защо лъжете?".

Снимка: БТА

По-късно Балабанов все пак взе думата и подчерта: "Категорично Асен Василев не е бил обсъждан". Депутатът каза, че Корнелия Нинова е отричала също, че се обсъждат имена по време на преговорите.

"Я изкарай листчето от джоба", провикна се към него Свиленски.

Балабанов отново каза, че в пленарната зала не е имало кворум заради БСП.

Спорът между ИТН и "БСП за България" се породи малко преди да бъде закрито пленарното заседание. Парламентът не успя да удължи работното си време, заради липса на кворум, и заседанието продължи само с разисквания на първо четене по четири законопроекта за промени в Закона за устройство на територията.