От няколко седмици всички наши сънародници, които се включват в искането за международна изолация на правителството "Орешарски", подписват индивидуални писма. За инициативата са уведомени вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън, Държавният департамент, Комисията по външни отношения към Сената и Камарата на представителите.

Призивът е публикуван в iReport на CNN и не е изключено, aко събере достатъчно публичност, да бъде развит като история от новинарския канал. 

"Това, което се случва в България, е прецедент, прецедент е и нашето искане. Но е нормално да се иска дипломатическа изолация за страни като Беларус, Путинска Русия, на аятоласите в Иран", заяви в интервю за Дарик радио Николай Маринов.

Той е професор по политология в Йейл, щата Кънектикът. Преподава и международни отношения. От 1 септември чете лекции и в един от най-престижните университети в Европа - този в Манхайм, Германия.

Според Маринов същите тенденции са прегърнати от социалистическата партия в България по най-реакционния начин.

"Това, което възмущава българите в чужбина, е, че реално на власт сега е националсоциалистическа-фашистка коалиция", заяви още той.

Целта на инициативата е и да се създаде активна мрежа, в която всички българи, които искат да изразят позицията си за случващото се в България, да продължават да се обединяват. По думите на Маринов тезата, че българите в чужбина не трябва да се месят във вътрешната политика на родината си, е антимодерна позиция.
Самият той твърди, че aко не бъдe лишен от българско гражданство, винаги ще ползва правото си да гласува по време на избори.

Според него алтернативата на Орешарски е въпрос на политическата почтеност, от която зависи дали цялата държава ще стане мутренска.

"Социалистите се съюзиха с профашистката партия и знаят, че ако сдадат властта сега, няма да видят политика следващите 20 години", добави професорът.

Той е категоричен, че не трябва и не може да се дава шанс на това правителство, като уточнява, че в същото време никой не е убеден, че ако падне кабинетът "Орешарски", на власт ще дойде ГЕРБ.

"Импулсът на този протест, масата хора, които протестират - не са платени. Тук в САЩ, хората, които подкрепят инициативата за международна изолация на кабинета "Орешарски", са аполитични, но им "кипи" и искат да имат активна позиция", категоричен е Николай Маринов.