Представители на Гугъл, Фейсбук и Туитър се срещнаха с министрите на вътрешните работи на Г-7 на италианския остров Иския (близо до Неапол),  предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Те решиха да изработят заедно план за действие, предвиждащ блокиране на материалите с терористичен характер, съобщи италианският министър на вътрешните работи Марко Минити.

Интернет компаниите ще се стремят да попречат на използването на техните платформи за разпространение на тероризма, включително чрез бързо разпознаване и премахване на материалите с терористично съдържание, чрез експертен диалог и борба с разпространението на радикални идеологии в интернет.

Това е първият случай, в който страните от Г-7 и представителите на основните интернет компании се събират на една маса, подчерта Минити. Той припомни, че интернет е едно от средствата за вербуване, радикализация и обучение на чуждестранни бойци.

"Срещата с интернет компаниите беше повече от удовлетворителна", добави италианският вътрешен министър и изрази съжаление, че организацията "Ислямска държава" се чувства в световната мрежа като риба във вода.

"Авторите на материали, правителствата и гражданското общество трябва да направят така, че интернет да бъде отново проводник на мира", заяви френският му колега Жерар Колон.

"Трябва да направим повече", подчерта и изпълняващата длъжността министър на вътрешната сигурност на САЩ Илейн Дюк. Тя благодари на големите социални мрежи за сътрудничеството.

Падането на сирийския град Ракка, бастион на "Ислямска държава", е тежък военен удар за групировката, но това не означава, че тя е унищожена, предупреди Минити. Днес на срещата на Г-7 се обсъждаше заплахата от бягащите чуждестранни бойци на "Ислямска държава" след падането на бастионите на групата в Ирак и в Сирия.