Партиите "Има такъв народ" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" търсят път една към друга ден преди старта на новия парламент, стана ясно от интервюта по bTV на двама от представителите им - Филип Станев и Татяна Дончева.

"С ДПС имаме толкова връзка, колкото имат белите мечки с пингвините - едните живеят на единия полюс, другите - на другия", каза в предаването "Лице в лице" Станев от ИТН по повод спекулациите, че зад първия проектокабинет, който предложи партията, се вижда сянката на ДПС.

Той потвърди, че партията на Слави Трфонов ще проведе разговори с други партии в новия 46-и парламент, преди да предложи нов състав на правителство. "Ние сме длъжни да извървим пътят на разговори с други партии. Длъжни сме да го направим заради огромното доверие, което ни дадоха българските граждани", заяви Станев. И уточни, че виждат като партньори формациите "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!".

Представителят на ИТН уточни, че няма да се водят преговори за постове и личности, за да не се стига да проблемното назад в годините "разделяне на баницата", което най-много дразни хората.

За реформата в правосъдието ИТН гледали в една и съща посока със съпредседателя на ДБ Христо Иванов. Те смятат, че прокуратурата трябва да излезе от съдебната власт и да премине към изпълнителната.

"Щом има добра воля от страна на най-голямата парламентарна група (ИТН), която има 65 мандата, твърде малко, за да работи сама, това е добър знак." Това коментира Татяна Дончева от "Изправи се БГ! Ние идваме!" за намерение на партията на Слави Трифонов да говори с другите формации, преди да се обяви нов проектокабинет.

Според нея това ще даде позитиви за всички партии на промяната, ако има съгласуване и предположи, че Слави Трифонов няма да е решаващ фактор за "Има такъв народ".

"Парламентарната група е била в почти същия състав в предния парламент, видяла е трудностите, видяла е противника очи в очи. Тонът на Филип Станев дава надежди, че вътре в групата ще се създаде лидерско ядро, което ще поеме отговорност за пътя на тази група, няма да е Слави Трифонов. Може би симпатията да е продиктувана от отношението, особено на младите, към Трифонов, но такива са реалностите. Всичко изцяло е в ръцете на ИТН", каза Дончева.

Тя коментира и доклада на ЕК. Според нея той показва, че се засилва впечатлението, че трябва да се започне работа по промяна на Конституцията.