Вицепрезидентът Илияна Йотова оцени като смелост готовността на първата политическа сила да внесе за гласуване в пленарна зала кабинет с кандидат премиер проф. Николай Габровски.

"Оценявам смелостта. Доколкото разбирам, кабинетът или проектокабинетът да бъде внесен в НС в пленарната зала и да се види каква подкрепа той ще получи. Вероятно това е определен сондаж, за да се види дали формулата на експертен кабинет начело с кандидат-премиер, който не е от политическата класа, който има изцяло експертен характер, е удачната форма и тя да бъде възприета от мнозинството в НС", заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, пред БНР.

Очаква се проф. Николай Габровски да предложи готов състав на правителство. Според bTV всички имена на кандидатите за министри вече са известни, но се пазят в тайна.

Президентът Румен Радев ще приеме Габровски, посочен от най-голямата по численост в 48-ото Народно събрание парламентарна група на ГЕРБ-СДС, на когото съгласно конституционната процедура връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.