Смятам, че думата "единение" не се нуждае от тълкувание. Тя е достатъчно красноречива и е достатъчно ясна и категорична, заяви пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова, след като участва в откриването на новата академична учебна година в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Тя каза, че има няколко теми в нашето общество, по които трябва да има национален консенсус - от темата за сигурността, през темата за стандарта и живота на българските граждани, борбата със страшната мизерия и бедност, особено в някои краища на страната, с обезлюдяването и демографската криза. Вицепрезидентът припомни, че за съжаление, "често пъти политиците си слагаме темата за демографската катастрофа, като "брошка" и я използваме в предизборната си кампания, но реално нищо не правим". В по-отдалечените краища на България в момента няма хора, има цели запуснати села и ако преди години това беше характерно за Западна България или за Североизточна, сега, за съжаление, същата е ситуацията и по нашата южна граница, заяви Илияна Йотова, цитирана от БТА.

Тя коментира, че това са проблемите, по които трябва да има разбирателство и те не търпят политически и партийни различия. "И когато и да има избори, каквото и правителство да управлява, която и да е политическа партия да състави правителството или коалиция, трябва да продължава по теми теми, именно с националния консенсус. Иначе, кризата, която настъпва в държавата ни, започва отново след едно успешно председателство, и България отново може да се върне в периферията на Европа", коментира вицепрезидентът.