Ще има реорганизация в ДПС след резултата от евроизборите, защото той е слаб за партията. Групата на АЛДЕ в европарламента ще анализират дали Пеевски няма да пренесе скандала от София към Брюксел, ще зависи и от листа на Доган с плюсове и минуси, дали той ще стане евродепутат. Това прогнозира в предаването "Тази сутрин" по bTV журналистът Илхан Андай.

По думите му резултатът на ДПС позволява да иска съучастие във властта, но не могат да го направят през парадния вход, а трябва да се стегне организацията и след това да се върви към предсрочни избори.

"Трябва да съберем в едно фундаментите, които наляха тези избори, и едно слово на Доган на рождения му ден преди два месеца. На тези избори се очертаха две Българии - едната е на твърдия електорат и тези, които живеят през бюджета. Другата е на хората, които са взели нещата в свои ръце - въртят бизнес, издържат семейството си, една голяма част от тях са в Западна Европа. Голямата грешка на ДПС през последните две години е, че не работеха с тези хора", отбеляза журналистът.

Той припомни, ДПС са имали четирима евродепутати, но те не са провели диалог и не са организирали срещи с българи в чужбина. "Демократична България" с много малък ресурс проведоха този диалог и спечелиха вота зад граница, коментира още Илхан Андай.

Две седмици преди вота Доган помоли за прошка - така един вид той си призна грешката с евролистата, отбеляза Илхан Андай. По думите му в нея не са присъствали представители на традиционните региони, където ДПС е водеща сила. В последните 10 дни ДПС заработи на пълни обороти и постигна този резултат - в процентно изражение той е много добре, но не е това което е трябвало да се постигне, отбеляза Андай.

Доган на рождения му ден в словото отбелязва, че кметовете мислят за следващите избори през октомври и някак си, затова им налага норма да постигнат толкова гласове, колкото на последните избори.

Доган трябва да открие, кой му е хакнал портала за информация вътре в партията, защото има хора, които гледат повече собствения си успех отколкото колективното, отбеляза още журналистът.