Политическа  партия "Воля" върна субсидията, наддадена от Министерство на финансите, веднага след като получи официалното писмо за това от ведомството на Владислав Горанов, съобщиха от пресцентъра на формацията.

Партията на Веселин Марешки е попълнила държавния бюджет с 655 938 лева, като преводът е направен в петък, 5 юли.

От "Воля" подчертават, че и на първо, и на второ четене в пленарна зала техните депутати гласуваха държавната субсидия за политическите партии да бъде намалена от 11 лева на 1 лев.

"С тези изменения в Закона за държавния бюджет ще излязат на светло всички "дарения", които бизнесът даваше на партиите в куфарчета, в чантички и по всякакъв друг начин. С промените ще се следи дали се лобира за една или друга фирма, относно спечелването на обществени поръчки, например", коментира Марешки, цитиран в съобщението.

Той изтъкна, че ако президентът Румен Радев наложи вето върху тези поправки, ще срещне отпора на партията.

Първи надвзетата субсидия - 5 613 724,00 лева, върнаха от ГЕРБ, а след това и от ДПС - 1 625 892,00. От БСП обаче заявиха, че в момента нямат достатъчно средства да възстаовят 4 299 690,00 лева и ще направят това при следващия транш държавно финансиране.

Междувременно тази сутрин Марешки заяви пред БНТ, че обмисля проект за свое собствено шоу и има интерес към телевизионния часови слот от 22:30 до 23:30 ч.

"Някои ще влизат в политиката, други пък ще влезем в шоубизнеса. Шоуто на Веско" или "Шоуто на Марешки", мога да бъда доста интересен. Това е слота, който ще бъде освободен от шоуто, което всъщност организира референдума", каза зам.-председателят на Народното събрание по повод Слави Трифонов, който преди време инициира допитването за намаляване на субсидиите, а след 31 юли шоуто му по bTV спира.

Марешки поздрави БНТ с новия генерален директор Емил Кошлуков и му препоръча да върне в ефир предаването "Открито с Валя Ахчиева". То беше спряно през януари с мотива да се обяви конкурс за предаване за разследваща журналистика.