Лявата платформа ЛЕВИЦАТА внесе жалба в ЦИК срещу решението на комисията да не се записва в изборните протоколи отделно резултатът от машинния вот в секциите. От лявото обединение смятат, че това решение ще даде възможност за машинации в изборите и неправилно отчитане на машинния вот при гласуването. От партията са категорични, че ще сезират и Върховния административен съд. Преди ден същото намерение изразиха и от "Демократична България". 

С 11 гласа за и четири против членовете на ЦИК вчера решиха данните от гласуването след преброяването на гласовете от хартиените и машинните бюлетини да бъдат вписани общо в протокола.

"Това решение е позор на ЦИК. То е взето с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП. Същата хартиена коалиция в момента обезсмисли машините и проверката на гласуването с машини, коментира по-рано и Ивайло Мирчев от ДБ пред БНР. Съпартиецът му и бивш министър на електронното управление Божидар Божанов е категоричен, че също ще сезират Административния съд по въпроса. 

Заради решението за общо вписване в протокола на данните от преброяването на гласовете от хартиените и машинните бюлетини, Цветозар Томов подаде оставка като говорител на ЦИК. Днес във Facebook той определи решението на комисията като "абсурдно, опасно и цинично". 

Според Томов смесеното вписване "няма как да се съчетае с претенцията (и задължението) ЦИК да осигурява прозрачност на изборния процес", то "ликвидира възможността за сравнение с данните от машинния протокол, а почти всички случаи на грешки или измами няма да могат да бъдат дори забелязани". 

"Това е манна небесна за изборните мошеници - то е като да отключиш вратата на жилището си, за да не създаваш проблеми на евентуални крадци да разбиват ключалки", пише още бившият говорител на ЦИК и напомня, че решението е наложено "от същите хора, които преди няколко месеца настояваха именно за сравняване на машинните протоколи с контролните разписки от машинното гласуване".