На извънредно и закрито заседание депутатите ще изслушат премиера в оставка Кирил Петков, както и директорите на Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР), ДАНС и Служба "Военно разузнаване" за изгонването на 70 руски дипломати, за което вчера изненадващо съобщи министър-председателят.

Това стана след горещ спор и първоначално нежелание на председателя на НС Мирослав Иванов. В крайна сметка той отстъпи пред искането на четири парламентарни групи, които настояха да чуят какви са основанията на премиера и службите за безпрецедентната мярка. 

Изслушването да се проведе още в рамките на днешното пленарно заседание, настоя от трибуната соцдепутатът Филип Попов, а от ГЕРБ, ДПС и ИТН твърдо подкрепиха искането на БСП.

Той добави, че писменото проекторешение вече е внесено в деловодството на НС, за което по-рано съобщи и Корнелия Нинова.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова взе думата, за да обяви, че ГЕРБ подкрепя искането на БСП. Тя предложи изслушването на закрито заседание да се проведе от 18.00 часа. От БСП се съгласиха, но временният председател на парламента Мирослав Иванов от ПП заяви, че ще реши, когато види предложението и настоя да не се прекъсват дебатите по актуализацията на бюджета. Иванов не подложи на гласуване искането с обяснението, че не отказва, но по-късно щял да прецени. Започна спор в пленарната зала, по време на който от ГЕРБ и БСП посочиха, че Иванов е длъжен да спази правилника на НС и да подложи на гласуване предложението.

"БСП го е внесло писмено предложението в деловодството на НС и сте длъжен да го гласувате и да изпълните правилника", настоя председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски.

"НС извършва изслушвания на представители на правителството по въпроси, засягащи обществени интереси", напомни текста в правилника и Десислава Атанасова. Тя отбеляза още, че Иванов няма как да търси единодействие между БСП и ГЕРБ, "защото те допреди 10 минути бяха ваш коалиционен партньор". "Трябва да гласувате тяхното предложение. В противен случай рискувате за втори път да бъде гласувана вашата оставка, ако вие не сте научили уроците, които вече дадохме на вашите колеги", предупреди Атанасова.

Иванов отвърна: "Спазвам правилника" и отново не промени мнението си, че няма да подложи на гласуване искането. "Не сме поискали такова изслушване, защото няма нужда, той сам трябваше да дойде", добави и Тома Биков. "Това е човек, който изгони 70 дипломати, това е най-голямата бройка изгонени дипломати в света, да дойде и да каже какво се случва", ядоса се Биков.

"Това е въпрос на националната българска сигурност", включи се в дебатите и Иван Ченчев от БСП, като се обоснова, че става въпрос за изгонването на 70 дипломати от страна, която води война. Председателят на ДАНС трябва да каже какво е свършено по този въпрос, по какви причини са отзовани, предоставил ли е доклад до председателя на НС, премиера и президента, защото държавният глава също каза, че няма информация, каза Ченчев.

Към искането се присъединиха и ИТН. Ива Митева цитира Конституцията и напомни на Иванов, че нарушава основния закон. Тя заяви, че става въпрос за изключителен случай, какъвто е настоящият.

"Във вашата ПГ това е рецидив, казвам ви го най-отговорно", добави Десислава Атанасова.

"Не нарушавам Конституцията, напротив. Ще се произнеса по искането и ще взема решение по гласуването. Вие искате отново искате да поставите председателя под натиск и под заплаха за приемането на бюджета", продължи да отказва Мирослав Иванов.

"Това е безпрецедентен случай, целият народ е настръхнал", присъедини се към искането за изслушването и Йордан Цонев от името на ДПС.

"И да не питате министър-председателя има ли готовност, дали му е удобно, кога може да дойде, защото интересът на народните представители е той да се яви веднага", отсече Цонев. И също напомни, че предишният председател си е отишъл по подобна причина.

Председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров пък каза, че няма против такова изслушване, но поиска то да бъде насрочено за 20.00 часа вечерта, за да бъде бързо и стегнато приет бюджетът дотогава. Мирослав Иванов отново повтори, че ще се запознае и ще прецени дали да включи изслушването в програмата на НС. Час по-късно той отстъпи и насрочи изслушването.

Минути преди да се проведе спорът в пленарната зала лидерката на БСП Корнелия Нинова обяви, че партита стопира участието си в преговори за нов кабинет с мандат на "Продължаваме промяната" заради безпрецедентното изгонване на 70 руски дипломати. Тя твърди, че такова решение МС не е взимал.