България гони 70 руски дипломати, служители на руското посолство, обяви премиерът в оставка Кирил Петков пред журналисти в парламента. Той поздрави службите и Външно министерство, че са си свършили професионално работата.

"Това са 70 човека, те са били в най-различни позиции, не говорим за хора извън руското посолство", уточни Петков. Те са извършвали "несвойствени дейности за тези дипломатически позиции", уточни премиерът. 

"Нашите служби са ги идентифицирали като хора, които са свързани с руските служби и са работили срещу интересите ни", каза премиерът в оставка Кирил Петков. 

Повечето са работили за чужди служби, а "дипломатическата им роля е била повече като прикритие", разкри още министър-председателят. Той отказа да предостави повече детайли заради класифицираната информация. По същата причина не уточни и от колко време е била разработката.

"Това не е по никакъв начин агресия към руския народ, но когато чужди правителства се опитват да се месят във вътрешните работи на България. Всеки, който работи срещу интересите на България ще бъде призоваван да си ходи обратно в страната, откъдето са дошли", даде да се разбере той.

"И в неделя очаквам един пълен самолет да замине обратно за Москва", обобщи Кирил Петков.

Досега страната ни неколкократно отзоваваше служители на руското посолство, следваше и реципрочен акт от руска страна, но никога до този момент не е имало така ва безпрецедентно голяма бройка изгонени за шпионаж. 

Недоумение буди и несъответствието в бройките, тъй като Русия има 32 дипломати в София и още 8 в консулствата в Русе и Варна, според отговор на външната министърка на депутатски въпрос от края на месец май, тази година.

Броят изгонени дипломати е рекорд не само за Европа, но и за САЩ, а решението е взето, докато външната министърка в оставка се намира в Мадрид заедно с президента за срещата на НАТО.