"Аз лично не съм водил такива разговори и не мога да интерпретирам тези фрази. Очевидно целта е България да бъде хвърлена отново в избори, които абсолютно нищо няма да решат. Моят призив е да не се поддаваме на този жълтаж, който се опитва да се създаде".

Така съпредседателят на ДБ Христо Иванов коментира брифинга, на който Радостин Василев пусна запис от Националния съвет на "Продължаваме промяната".

Според Василев аудиото доказва как Кирил Петков обяснява, че ще изперат Бойко Борисов, че назначения в службите се синхронизират с посолствата, че Урсула фон дер Лайен е готова да заобиколи правилата за еврозоната и че ще има правителство, докато Бойко Борисов се страхува от Иван Гешев.

"Имаме ситуация, в която прокуратурата заявява, че ще атакува парламента, заради това, че той се опитва да ограничи безконтролността на главния прокурор", каза още Иванов и добави, че според него затова съществуват имунитетите - да бранят народните представители.

"Ние сме обсъждали практиката на ЕП за сваляне на имунитети, така че да има възможност да се направи преценка кога става въпрос за упражняване на правомощията на прокуратурата с оглед на политическата конюнктура с рекетьорски атаки или става въпрос за основани искания", коментира Иванов.

А за това дали има консултации с посолства за кабинет, той заяви, че лично не е водил такива разговори и не може да интерпретира.

 

"Имаме нужда от правителство. Това решение се взима трудно от всички нива на всички органи. Става въпрос за много сложни обсъждания. Много е лесно те да бъдат представени по всякакъв безумен начин. Всички хора със здрав разум разбират, че България има нужда от правителство и ние ще продължим да работим за това", подчерта Христо Иванов.