Приоритетът за местните избори трябва да бъде единна кандидатура на предстоящите местни избори - на "Демократична България", на "Продължаваме Промяната" и на "Спаси София", не само за столицата, а за всички големи градове. Това заяви лидерът на "Демократична България" Христо Иванов по БНТ.

Той коментира заявката на независимия съветник Борис Бонев да се кандидатира за кмет на столицата и поиска подкрепа от ДБ и ПП, както и предложението да се явят заедно с "Продължаваме промяната" на местния вот. Вчера ДБ предложи на ПП да работят за общо явяване на местния вот през есента на 2023 г. като днес добави, че в евентуална такава коалиция конкретно в София включва и "Спаси София".

В името на единна кандидатура всички трябва да сме готови на компромиси - и ние, и ПП, и "Спаси София", подчерта Иванов. Искаме да отворим страница за бъдещето поне за големите градове, обясни той.

Според Иванов БСП има договорка с ГЕРБ и ДП за общ "кръстоносен поход" за хартиената бюлетина. По думите му "този зор да бъде върната хартиената бюлетина, е насочен не толкова към предсрочни избори, а към местния вот, резултатът от които ще повлияе дългосрочно на политическия пейзаж.

Парламентите идват и си отиват доста бързо, местната власт обаче е най-долният фундамент на властта в България. Позиционирането и съотношението между политическите партии в рамките на местната власт е това, което задава цялата конструкция, каза още Христо Иванов.

По отношение на възможностите за съставяне на правителство, председателят на ДБ каза, че не биха подкрепили първия мандат на ГЕРБ, но това не означава, че той не може да бъде успешен - чисто аритметически това е възможно, дори и ако се извадят гласовете на "Продължаваме Промяната", които имат същата позиция за първия мандат. От наша гледна точка може да се каже, че сме го отписали.

Той добави, че не може да подкрепят първия мандат, но с интерес очакват как ще се развият нещата.

Според него третият мандат е непредсказуем, защото не се знае на кого ще го даде президентът и призова а част от политическите сили в парламента да се фокусират върху реализацията на втория мандат за съставяне на правителство.

"Вторият мандат е сериозният разговор. Има ясен мандатоносител. Третият мандат е непредсказуем. Не трябва да лежим на тази кълка, че го има и него. Дайте да направим сериозен опит във втория мандат", заяви Иванов пред БНТ.

По думите на Иванов очевидно се върви към правителство на малцинството, а освен участниците в последния редовен кабинет от "Продължаваме промяната", "Демократична България" и БСП, то и с "Български възход" трябва да се поставят ясни приоритети, които да ангажират цялостната конфигурация. Важно за него е такъв кабинет да не е смокинов лист за други неща. 

Според Иванов БСП има договорка с ГЕРБ и ДП за общ "кръстоносен поход" за хартиената бюлетина. Той го определи като реванш за различни предишни форми на управление, който ограничават демокрацията.

Убедени сме, че този зор е насочен не толкова към евентуални парламентарни избори, а към местните избори, резултатът от които ще повлияе дългосрочно на политическия пейзаж", каза Иванов.

Един от приоритетите на следващия кабинет трябва да бъде опазването на границата, посочи още лидерът на ДБ: "Охраняването на българската граница като политика, която е в диалог с нашите турски съседи, без това да има елементи на някакво напрежение - дори само риторическо, ще бъде все по-важна".

"Тепърва ще трябва да изяснява поддръжката на оградното съоръжение и неговата ефективност, съобразността на средствата, които са отделяни, как са използвани. Ако се стигне на формиране на изпълнителна власт с наше участие, ние трябва много внимателно да си извадим уроците от неуспехите на предишното управление и структурните му проблеми и да направим всичко възможно да не се повтарят. Нямаме време за допълнителни грешки и експерименти", посочи Христо Иванов.

По думите му, има много съвременни технологични средства за осигуряване на този тип охрана на границата, че много въпроси възникват за цялата концепция на това гранично съоръжение и за нейното прилагане.

"Очевидно ще трябва да се преразгледат много елементи от това какви средства се използват, колко струват и колко са ефективни. Това ще е сериозна грижа на българската държава занапред. За съжаление ситуацията с различните бежански огнища не се опростява в глобален план и ние трябва да сме готови, особено че сме външна граница на ЕС", уточни той.

Във връзка със случая с Десислава Иванчева, която вчера влезе в затвора, Иванов каза, че когато се произнесе ВКС, политиците не е редно да коментират. Съдът се произнесе, добави той.