България е изправена пред множество кризи, но има три, които са фундаментални и решаването на сложния политически ребус изисква да ги оценим адекватно, за да можем да продължим. На първо място това е огромната геополитическа конвулсия. Нейната остра фаза започна с агресията на Путин в Украйна. Но тази агресия не е двустранен въпрос. Тя е най-острата част на един праг към нова епоха, която, за съжаление, острото противопоставяне на международната сцена е все по-определящо в международните отношения. Агресията на Путин е опит за пренаписване на правилата, по които се установява и функционира международната система. Опит за преразглеждане на архитектурата, в която ще функционира Източна Европа. С тези думи съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов започна обръщението си към политическите сили в 48-то Народно събрание на тържественото първо заседание на новоизбрания парламент.

Според него неслучайно в навечерието на тази агресия в парламента е получено обръщение от руското правителство, в което се призовава преразглеждане на международната сигурност. "Да преразгледаме съюзите, в които се намираме, защото така Москва иска. Ние не можем да си затваряме очите за тази война и тази нова епоха. Не е достатъчно кажем, че България е за мир, той ще настъпи. За съжаление това така не става", допълни Иванов.

По думите му, замитането на войната под килима и наричането й с други названия, както и вярването, че България може да остане в измислена неутралност, е несериозно.

"Замитането на темата за войната под килима не е въпрос дали си военнолюбец или не, а е въпрос дали си отговорен към реалноститите или не. Има един ясен отговор - България трябва да постави в центъра своята сигурност само в рамките на съюзите, към които принадлежим, да сме активни и отговорни членове, а не да се опитаме да водим политика на неутралитет, мислейки си, че така нас ще ни отмине тази глобална геополитическа конвулсия", посочи още той.

Според Христо Иванов другата фундаментална криза е политическата.

"След протестите България не може да формира стабилно управление с месеци наред. Безпрецедентна ситуация в историята. На път сме да отидем към следващи избори. Но не е само това, в страната през това време има служебно управление, което започва да изглежда не като изключение, а като някакво правило, което се очертава", добави Иванов. 

Съпредседателят на ДБ уточни, че неспособността да се формира стабилно управление е причинена от корупцията.

"Фундаменталната причина, поради която българските политически партии не могат да формират трайно и стабилно правителство, не е просто незрялост, безотговорност и лични отношения, а е проблемът с корупцията, по който не може да се проведе честен разговор. Въпросът е да убедим българските граждани, че този сговор не е безпринципен. Ние така и не можем да проведем честен разговор за проблема с корупционния модел. Защото без него политическата система никога няма да може да се нормализира. И не е въпрос да се сочим с пръст кой е корумпиран. Този разговор е как да променим институциите така, че да не ни се налага да се сочим с пръст. Политическата ситуация може да се нормализира, ако се съгласим, че трябва да има независими съд и прокуратура. Ние без да реформираме правосъдието няма да можем да решим политическата криза, защото гражданите няма да си позволят", категоричен бе Христо Иванов. 

Той каза още, че ДБ ще настоява за ясна политика в сферата на сигурността и заяви, че ще бъдат твърди по отношение на приоритетите сигурност, законност и растеж. По думите му така ще се гарантира, че ще има управление, което може да решава проблемите в дълбочина.

"Проблемът с нашата уязвимост е вкоренен в проблема с корупцията. Ние трябва да решим проблема с енергийната независимост и това не може да се случи за сметка на Зеления преход. Това е ясно и очевидно, който подхожда отговорно към този въпрос. Ние ще продължим да считаме, че правосъдната реформа е крайъгълен камък и абсолютно условие, ако някой търси подкрепата на ДБ за едно или друго управление", уточни Иванов. 

Съпредседателят на ДБ бе категоричен, че не могат да се правят компромиси с посоката, в която се движи България.  

"Компромиси с посоката на развитие на страната ние няма да правим. Надявам се в този парламент да виждам повече амбицирани хора. Дайте да го направим заедно, защото страната ни го заслужава", завърши Христо Иванов.