Златният стандарт е година преди изборите правилата да не се променят. В година, в която се очертават два, а, може би, и три избора, ние имаме спорни изменения. Това коментира пред БНР Хараламби Анчев, бивш член на ЦИК.

"Не знаем кога ще има окончателна редакция на закона, така че да могат да се проведат нормално изборите. Никой не може да предположи. Може да се окаже, че ще стане непосредствено преди деня за размисъл, а може и тогава да не стане".

Освен това, за съжаление, бяха приети лошите предложения, допълни в предаването "12+3" по БНР Анчев.

"Преференциите на практика представляват лек реверанс пред мажоритарното гласуване. Преди 5 години бях леко скептичен, но бях опроверган. Това се хареса на хората. Видяха ефекта от участието си, от гласовете си. Създава доверие и дисциплинира в добрия смисъл партиите да предлагат смислени хора, харизматични, а не апаратчици", обоснова се Хараламби Анчев.

Според него няма смисъл да се отлага машинното гласуване.

"Не е панацея. И с най-добрия механизъм може да се злоупотреби. Но е много важно доверието, че изборите ще бъдат честни. Да се спре практиката да се купуват цели секционни комисии. Такива упреци и коментари има. Максимално се увеличава представителността на даден вот и това е добре".

Анчев смята, че поставянето на камери също би вдигнало доверието в акта на изборите.

"Отпадането на номерата в бюлетините би било намигване към образователния ценз. В конституцията има право, но и задължение да завършиш основно образование. Не може хора, които не изпълняват конституционното си задължение за образование, да определят моята и на целия народ съдба чрез гласовете си".

"Притеснителна е нагласата, че изборите не са честни. То създава предварителна нагласа у хората, че нищо не зависи от техния вот и нещата са уредени. Това обезсърчава хората. При това положение ще отидат да гласуват твърдите електорати".

"Няма идеално законодателство, но дори без последните промени нашето изборно законодателство е много по-добро от американското", отбеляза Анчев.

Хараламби Анчев каза, че "се съсредоточаваме върху процедурата, а основният въпрос е не как, а за кого да гласуваме. А той е почти нерешим, защото у хората има страшно недоверие. Върху това управляващи и общество трябва да се съсредоточат".