Хакери пробили канала на Информационния център на Министерство на отбраната в YouTube и вместо видеа за армейския живот и престижността на военната професия, се излъчвали реклами на търговия с биткойни. Това стана ясно от думите на депутата от БСП Иван Петков по време на парламентарния контрол, който лично го видял.

Той зададе въпроса си към министъра на отбраната Атанас Запрянов в парламента, който призна за хакерския пробив и обяви, че той не е изолиран случай.

"Имаме ежедневни атаки не само в канала на Информационния център, но и във Въоръжените сили. Да това е неприятно, ще подобрим защитата на сайта на центъра", обеща военният министър. 

Той обясни и за смяната на директора на Информационния център заради скандалния клип, който трябваше да рекламира престижа на военната професия и да стимулира младите хора да кандидатстват във военните училища и да набира курсанти в Националния военен университет (НВУ), но първи се разграничиха от него именно от това висше военно училище, като изразиха в позиция възмущението си.

Последва заповед на министъра от 30 юли, с която беше уволнен назначеният още от Тодор Тагарев за директор на Информационния център Владимир Миленски. За директор на Информационния център беше назначен Георги Георгиев, който до момента заема длъжността "съветник на министъра на отбраната".

Запрянов още веднъж потвърди, че въпросният рекламен клип не е разработван и обсъждан с ръководството на Информационния център и бил пуснат без разрешение от съответната дирекция в МО.

По тази причина беше сменен и директорът на центъра.

"Да, този клип получи негативна оценка и от армейската общественост, не само от обществото. Получих упреци, че той не допринася за престижа на военната професия", каза Запрянов, който веднага имал куп обаждания от представители на армията и военните училища още същата вечер.

По думите му той не е бил насочен и към правилната аудитория, от която евентуално биха се появили кандидати да станат български офицери и войници.

Клипът, публикуван на Фейсбук страницата на МО, започваше с кадри на младежи в черно с качулки на главите, които вадят пистолети от саковете си на фона на транспарант на охранителна фирма, докато през цялото време звучи рап. Следва кадър на доберман, който излайва няколко пъти и на екран се появява една от водещите журналистки на Военния канал, която казва: "Ти си млад и сърдит? Светът наоколо постоянно ти лази по нервите?" Следват отново с младежи с качулки, снимани сред огньове - голи до кръста, някои с татуировки. Те размахват оръжие, карат АТВ-та и се държат като мутри. "Наричат те буен, даже див? Не се подчиняваш току-така на другите", продължава жената. "Усмихни се, има рецепта за твоето щастие. Защо не опиташ да станеш истински войник? Ела в твоя свят. Бъди сто процента себе си!", добавя тя.

Следва кадър на фасадата на Националния военен университет "Васил Левски". Публикацията беше свалена още същата вечер, а секретарят на президента Димитър Стоянов също се присъедини към всички онези, които разкритикуваха видеото.

Запрянов заяви, че пред новия директор на Информационния център е поставена задачата да наблегне не само на борбата с дезинформацията, както е било при предишния, а да акцентира и върху популяризирането на дейността на военните и на военната професия.

"Военният телевизионен канал не е подценен. Въпросът е какви качествени продукти ще трябва да разработи, за да запълни тази празнота и да дава правилните послания и информация какво прави армията и колко е важно хората да се посветят на военната професия", коментира министърът на отбраната.

В реплика депутатът от БСП му напомни, че при възможността Запрянов да остане в състава на трето служебно правителство, да не забравя, че българската армия "не е просто донор на Украйна".