По време на изслушване чрез видеоконферентна връзка в парламентарната комисия за контрол над спецслужбите разследващият журналист Христо Грозев заяви, че ще се чувства заплашен, ако се върне в България. "В страната, в която се намирам в момента със семейството ми, имам денонощна защита от местната полиция", добави Грозев.

Журналистът от разследващия сайт "Белингкат" Христо Грозев бе обявен за издирване от Русия, припомня БТА. В съобщение на руското министерство на вътрешните работи се казва, че той е издирван за нарушаване на "член от Наказателния кодекс на Руската федерация".

За изслушване в парламентарната комисия той беше поканен по искане на депутатите от "Демократична България" Ивайло Мирчев и Атанас Атанасов. По казуса в МВнР беше извикан посланикът на Руската федерация в България Елеонора Митрофанова.

По думите на Грозев, работата му по журналистически разследвания е показала, че има значителна инфилтрация на нови агенти на руските спецслужби в България, което означава, че ако тръгне да се разхожда в страната ни, опасността за него е реална и много сериозна.

Пред народните представители той каза още, че към този момент няма официална информация по каква причина е обявен за национално издирване от Русия. Според него е възможно това да се случва по линия на закона в Русия срещу дезинформацията по време на война.

По думите на Грозев, ако това е така, означава че именно дейността му като журналист е станала причина за това обвинение. И конкретно, посочи той, едно от последните му разследвания за 33 души от секретен отдел в руското Министерство на отбраната, който отговаря за програмирането на маршрутите за крилати ракети, голяма част от които са причинили, според Христо Грозев, смъртта на много граждани и унищожаване на инфраструктура, свързана с енергийната система на Украйна.

В такъв случай въпросът за защитата му надминава персоналния интерес, тъй като става въпрос за прилагане за първи път от Русия на закон, предназначен за руски медии към гражданин и медия извън нейната територия, посочи Грозев.

"Това е атака срещу свободната журналистика извън Русия", коментира той и добави, че ако е вярна хипотезата, всеки журналист би бил пред риск да бъде включен в списък за национално издирване.

Христо Грозев каза още, че по казуса с издирването му от Русия е общувал единствено с ДАНС, които са проявили интерес за безопасността му. И добави, че няма информация, различна от публичната, за предприети действия по случая от българското правителство.

На въпрос от Даниел Митов какви действия, според него, трябва да предприеме България, Грозев каза, че според него ще бъде благоприятно за репутацията на страната ни да разшири казуса към правата на всички европейски журналисти, включително такива от руски независими медии, намиращи се в Европа.

По думите му на повече от 150 руски журналисти се е наложило да напуснат Русия заради закона за цензурата, във връзка с информация за войната с Украйна, като добави, че някои не са успели и са в затвора, а други се разследват. Грозев посочи, че той е единственият гражданин на трета страна, извън участващите във военния конфликт, който е в този списък.