Издирваният от Русия Христо Грозев смята, че причината за това е разкриването на секретна група, програмираща целите на ракетите, изстрелвани по време на военните действия с Украйна. Това заяви пред bTV Грозев, който оглавява разследващия екип на сайта "Белингкат".

Вчера стана ясно, че МВР е потърсило информация от руските си колеги каква е причината за издирването на българина.  Според него става въпрос за нарушение на приет през тази година закон за дезинформация по време на война.

"Най-близкото ни разследване до това е идентифицирането на секретна група в Русия, която програмира целите на бойните крилати ракети, които удрят по Киев. Идентифицирахме 33-ма младежи, които бяха санкционирани от ЕС миналата седмица", посочи Грозев.

"Това, което се случи през последните дни, постави на публична видимост притесненията, които имаме за всички наши колеги", каза още той.

Според него изявлението на руския посланик в България Елеонора Митрофанова, че никой от Руската федерация не възнамерява да го издирва по света, не звучи успокояващо.

"Виждам пълно вътрешно противоречие в думите на Митрофанова. Твърденията ѝ бяха импровизирани и неподготвени. Дори в руските медии беше изцяло пропуснато нейното пожелание да не пристигам в Русия. Това означава, че тя сама си е позволила повече от това, за което има право. Не ме успокои. Когато дойде от Кремъл каквото и да било успокоение, че си в безопасност, тогава по-скоро трябва да започнеш да се притесняваш", коментира Грозев.