Щабът на Мая Манолова ще изготви жалба с искане за касиране на изборите до края на тази седмица. Това заяви на пресконференция в Националния пресклуб на БТА Димитър Делчев, водач на листата на Движение България на гражданите, които подкрепиха Мая Манолова като независим кандидат за кмет на София.

Делчев обяви, че по закон е седемдневен срокът за изготвяне на тази жалба пред съда. "Ние планираме до края на тази седмица да я пуснем", каза той. За да внесат жалбата от щаба на Манолова очакват всички протоколи от своите застъпници.

Независимо от резултата, ние ще искаме касиране на вота. Манипулацията, която е извършена, не се състои само в поправките на протоколите, но и в цялата пропагандно - медийна машина, която беше задвижена, коментира председателят на Инициативния комитет Никола Вапцаров.

Димитър Делчев посочи, че от избирателните списъци между първи и втори тур има 101 хиляди човека по-малко. По думите му това е дало няколко резултата като проблем, единият от които, е отражение в активността. "Питаме ОИК и ЦИК, защо тези 101 хиляди души са изчезнали между първи и втори тур", посочи Делчев. По думите му това е дало няколко резултата като проблем, единият от които, е отражение в активността. "Питаме ОИК и ЦИК, защо тези 101 хиляди души са изчезнали между първи и втори тур", посочи Делчев.

Според щаба на Манолова има сериозни нарушения на изборния процес, които дават основание да се формулира въпросната жалба.

Освен по-малкото избиратели в списъците, което е повлияло активността в изборния ден, други проблеми са: неспазването на забраната за оповестяване на резултатите от екзит половете в изборния ден, купуването на гласове в ромските квартали, както и предоставянето на подписани, но празни протоколи подобно на "празен чек". Друг проблем, който ще бъде отразен в жалбата с искане за касиране на вота, е отварянето на чувалите с протоколите, непосредствено преди постъпването им в изчислителния център.

Относно нарушенията с екзит половете - стана ясно, че от Щаба на Манолова са пуснали 10 жалби към ОИК и ЦИК. "Реакция нямаше", коментира Делчев. Според него това логично е довело до отказването на много хора да отидат и да гласуват в изборния ден. "В крайна сметка според последното преброяване на ОИК разликата е 5 на сто, а не 16 на сто. В нашето паралелно преброяване се оказва, че разликата, която е качена в сайта на ЦИК, е много по-малка. Всъщност има разлика между първично издадените протоколи от СИК и протоколите, които са качени на сайта на ЦИК. Методическите указания на ОИК не са спазени", каза той. По думите на Делчев в момента, в който са били приемани протоколите, те са били вече разпечатани.

Недействителните бюлетини, които са 2300 отново будят притеснение, посочи Делчев.

"На нашите представители в СИК бяха дадени протоколи без попълнен резултат, протоколи с подпис и печат от СИК. Ние имаме осем такива на брой. Празен чек, произведен от СИК с цел по-късно да бъде попълнен, за да устройва тези, които го попълват. Имаме над 23 жалби за купен вот. Купен вот в ромски секции, в други секции", посочи Делчев.

Той даде пример с ромската секция в "Красна поляна " , където резултатът за г-жа Фандъкова 349 гласа, а за г-жа Манолова 26 гласа. "Над 90 процента победа за г-жа Фандъкова в тази секция. Налице са и други такива примери.

Войслав Тодоров обясни, че когато говорим за малки разлики, под тези 20 хиляди гласа, обявени от ЦИК, то тогава контролираният, купеният вот играе все по-голяма роля. "Както преди една седмица, така и сега г-жа Фандъкова, е абсолютният хегемон в ромските секции. В Христо Ботев, г-жа Фандъкова печели с 85 - 90 на сто от вота", коментира той. Тодоров бе категоричен, че именно ромските секции обръщат вота.

Той посочи, че още една практика в изборния ден буди притеснението им. Тодоров посочи, че това са празни протоколи, в които не пише колко гласа има за г-жа Фандъкова и колко гласа има за г-жа Манолова. По думите на Тодоров такива неща обръщат вота.

Никола Вапцаров, председател на Инициативния комитет, издигнал Мая Манолова за независим кандидат за кмет на София обясни, че не бил допуснат в зала "Арена Армеец" от председателя на ОИК -Полина Витанова. "Законно имам право да присъствам там, но трябва да упълномощя себе си, за да мога да вляза вътре. Тя каза, че представляващ не означава представител", коментира случилото се Вапцаров.

"Това беше една целенасочена, координирана и много ожесточена атака към нас. Това опорочи вота", каза Вапцаров по повод кампанията между първи и втори тур.

Той обясни, че когато са започнали да получават информация от застъпниците по места в много секции в "Младост", "Люлин", "Възраждане", в центъра, става ясно, че Манолова бие Фандъкова и това е била причината да поиска да присъства на отварянето на протоколите в "Арена Армеец".

"Това, което ни притесни допълнително, е че нашият наблюдател Явор Гочев бе държан в клетка в "Арена Армеец". Цялата тази тайнственост и недопускане на медии и снимане се прави , за да се създаде комфорт за манипулации", коментира той.

Като наблюдател на изборния процес в Македония и Украйна, Вапцаров коментира, че такова нещо като в България не е виждал. "Наблюдателите нямат пряка видимост на процеса на вкарване на данни", констатира той.

По думите му чували са се отваряли, непосредствено преди влизането им в изчислителния център, за да могат да се правят корекции. "За да може като се отиде в изчислителния център данните да отговарят на социологическите проучвания", уточни председателят на ИК, издигнал Манолова.

По време на пресконференцията Мая Манолова обяви, че исковата молба срещу Бойко Борисов е готова и ще бъде депозирана днес или утре. Преди дни Мая Манолова заяви, че ще съди премиера Борисов във връзка с твърденията му в национален ефир, в които нарича екипа й "сбирток", а купуването на ромски гласове "уйдурма".

Мая Манолова отговори на въпроса дали ще прави политическа партия с оглед заявката й в изборната нощ да не оставя разпиляна и без фокус събраната гражданска енергия. "За мен най-важното е, че на балотажа беше даден един изключително важен политически знак. Този знак е, че хора с различни политически убеждения изградиха мост помежду си, за да преборят едноличната власт. Не изгаряйте този мост, не го разрушавайте. Той ще ви трябва в битката срещу едноличната власт", каза Манолова.